Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vacanță doar cu „pașaport de vaccinare” la vară? Românii fac rezervări pentru Grecia, Turcia și Bulgaria

plaja_1.jpg

Sursa imaginii: 
Wikimedia

În ciuda situației pandemice complicate, mulți români au început să își rezerve sejururi pentru sezonul estival în afara țării. Astfel, deși e de așteptat ca „aproximativ 60% dintre turiștii români să își facă vacanțele în țară în 2021, restul se pregătesc pentru un concediu în destinațiile obișnuite din Grecia, Turcia și Bulgaria”, afirmă la RFI consultantul în turism Ciprian Enea. Întrebat ce garanții le pot oferi agențiile de turism celor care își rezervă vacanțe în afara țării, având în vedere contextul pandemic complicat, el spune că nu există garanții, dar turiștii au opțiunea asigurărilor de călătorie care le pot acoperi costurile unei vacanțe anulate din cauza Covid 19.

Numărul în creștere de rezervări pentru vacanțe pe litoral în afara țării în 2021 survine în contextul în care, în 2020, zeci de mii de turiști români și-au văzut vacanțele stricate de pandemie.

Totodată, multe dintre agențiile de turism nu au fost de acord să le returneze banii platiți ca avans, motivând că sumele au fost deja virate către hoteluri și companii de zbor. În cele mai multe cazuri, păgubiții au primit înapoi cel mult vouchere pe care să le poată folosi în vacanțele viitoare.

În prezent, state europene precum Grecia fac presiuni la nivel înalt pentru ca în UE să se poată călători la vară doar cu dovada vaccinării anti-Covid.

Consultantul în turism Ciprian Enea admite că situația e neclară și anul acesta, dar susține că banii achitați pentru vacanțe nu pot fi „pierduți”, iar gradul de siguranță crește în cazul achiziționării unei asigurări tip storno.

Enea: E complicat ca o agenție să garanteze 100% pentru serviciul oferit

Ciprian Enea: În ultimele săptămâni, în special după data de 3 ianuarie, am observat o creștere semnificativă a turiștilor români care își doresc o vacanță, atât în România, cât și în străinătate. Cele mai căutate destinații de vacanță sunt cele din România. Peste 55% - 60% dintre români deja se interesează sau chiar își achiziționează o vacanță în regim de early booking în România. Delta Dunării, zona Bran – Moeciu sau litoralul românesc sunt doar câteva dintre cele mai căutate destinații de vacanță pentru această vară. În ceea ce privește destinațiile externe, topul este condus de Grecia și Turcia, dacă vorbim despre turiștii care își doresc o vacanță cu avionul la vară. În ceea ce îi privește pe turiștii care vor merge cu autocarul, Grecia și Bulgaria sunt cele mai atractive destinații estivale, în timp ce turiștii care merg în vacanță cu mașina proprie se interesează de un early booking în Bulgaria și Grecia.

Reporter: Nu e foarte clar în ce condiții se va putea circula la vară fie și în interiorul Uniunii Europene. Știm că Grecia face deja presiuni să se poată intra în alt stat doar cu dovada vaccinării anti-covid. Ce garanții le pot da companiile de turism celor care plătesc un acont pentru vacanțe? Garanții că nu își vor pierde banii așa cum s-a întâmplat anul trecut, când, cel mult au primit înapoi doar vouchere, dacă le-au primit și pe acelea. Ce garanții există că lucrurile nu se vor repeta în acest an?

C.E: Încă de la început trebuie să menționăm că e foarte complicat ca o agenție de turism, un hotelier sau un transportator să garanteze 100% pentru serviciul pe care îl oferă, indiferent dacă cumpărăm acest serviciul în regim de early booking sau dacă îl cumpărăm pe ultima sută de metri. S-au văzut cazuri de vacanțe last minute, când au cumpărat cu două-trei zile înainte vacanța și în momentul în care au ajuns în aeroport sau în momentul în care au plecat cu mașina proprie, în timp ce turiștii erau pe drum, au constatat că mai au nevoie de un test suplimentar ca să intre într-o destinație, că mai au nevoie de un formular sau poate au constatat că avionul nu mai zboară spre destinația respectivă din motive sanitare. Nimeni în clipa de față nu poate să garanteze și să bage mâna în foc pentru faptul că în acest an sau în oricare alt an nu vom mai avea situații de acest gen. Aș spune că 2020 pentru piața românească de turism a fost un an al maturității. Nu sunt de acord cu formularea că turiștii au pierdut bani. Din ceea ce știm noi nimeni nu a pierdut bani în 2020. Asta înseamnă că în rândul agențiilor de turism nu ne-am confruntat cu insolvențe majore, cu agenții care să fi tras obloanele și care să nu mai fi rambursat turiștilor banii sau care să nu le acorde turiștilor serviciile.

Rep: Dar au fost foarte multe cazuri în care oamenii nu au mai putut merge în vacanțele pentru care plătiseră avans și în multe cazuri, cu greu, au primit doar vouchere pe care să le poată folosi în viitor...

C.E: Sigur că da, dar asta nu înseamnă că turiștii respectivi au pierdut bani. Înseamnă că vacanța lor a fost amânată. Pentru ca un turist să piardă bani din cauza unei agenții de turism ar trebui să se întâmple două lucruri. În primul rând ar trebui acea agenție să fie în incapacitate de plată, să nu își mai poată onora serviciile și să intre în insolvență sau în faliment. Și în al doilea rând, ar trebui ca polița de asigurare obligatorie pe care agenția respectivă o încheie pentru că altfel nu se poate licenția, să nu acopere dauna turistului.

Rep: Ce îi sfătuiți pe turiștii români care speră  și plănuiesc la vară să poate ieși din țară și să își facă un concediu cât de cât normal pe litoral poate în Grecia, Bulgaria sau Turcia? Ce îi sfătuiți pentru a risca cât mai puțin în pregătirea acestei vacanțe?

C.E: Este foarte important să apelăm la companiile de asigurări și să ne asigurăm vacanța. Pe de o parte, avem la dispoziție o poliță de asigurare storno. În general ea costă în jur de 1.5% din prețul total al pachetului de servicii turistice. În urma încheierii unei astfel de polițe suntem asigurați împotriva riscului de a nu putea merge în vacanță dacă ne îmbolnăvim, dacă avem o situație de forță majoră în familie. Evident că sunt și polițe storno care funcționează în cazul în care ne îmbolnăvim de coronavirus. E foarte indicat ca și la destinație să avem o poliță de călătorie. Dacă avem un incident, dacă avem o problemă de sănătate, dacă avem un accident provocat de coronavirus sau dintr-un alt motiv asigurat de acea poliță, atunci costurile pe care suntem nevoiți să le suportăm la fața locului sunt acoperite prin contractul cu asiguratorul.

 
Consultantul în turism Ciprian Enea, despre vacanța de vară