Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Opaina: Bucureștenii vor trece iarna la noroc

Pas timid reabilitare sistem termoficare Capitala.jpg

Primăria Capitalei vrea să modernizeze sistemul de termoficare (Foto: RFI/Cosmin Ruscior-arhivă)
Primăria Capitalei vrea să modernizeze sistemul de termoficare (Foto: RFI/Cosmin Ruscior-arhivă)

Licitația anunțată de primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru înlocuirea unor conducte nu va rezolva problema termoficării în București, declară la RFI fondatorul Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. Mulți locuitori ai Capitalei primesc apă caldă și căldură sub parametri.

Primarul Nicușor Dan a anunțat că va organiza în februarie o licitație pentru înlocuirea a 260 de kilometri de conducte din rețeaua de termoficare.

Există însă soluții mai moderne, atrage atenția Radu Opaina: ”Sunt două direcții mari și late, unice, pentru București. Unu: fie intervii pe punctul termic și-i schimbi în totalitate rolul, transformându-l într-un punct de producere, distribuție și transport, cât mai aproape de consumator și din acel moment fiecare punct termic ar putea furniza energie termică la un preț extrem de competitiv și de mic, atât pentru populație, cât și pentru sistemul de stat. Sau varianta doi: te duci și pui în fiecare apartament din București, tu, furnizorul de energie actual, centrale individuale și ai rezolvat problema și devii furnizor de energie termică în apartamente și gestionezi sistemul de producere locală, prin centrale individuale”.

El crede că ”bucureștenii vor trece iarna la noroc. Cine are noroc să aibă azi apă caldă și căldură a fost norocos azi, mâine vom vedea”.

 
Radu Opaina, despre licitația anunțată de Nicușor Dan pentru modernizarea sistemului de termoficare în București