Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Gheorghiță: România are contractate destule doze de vaccin anti-Covid-19

Numărul de doze livrate va crește semnificativ din trimestrul al doilea, anunță coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care explică și cum se pot programa bolnavii cronici care nu apar pe platformă.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat luni, într-o conferință de presă, că 299 de centre de vaccinare cu 487 de puncte de vaccinare au fost deschise în România în a doua etapă a campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19.

El a explicat și cum se pot programa la vaccinare bolnavii cronici cărora nu li se permite înscrierea prin platforma online, deoarece, în mod inexplicabil, nu figurează în baza de date: prin medicul de familie sau medicul curant care validează direct acea persoană, fără să mai fie nevoie de interogarea bazei de date a Casei de Asigurări de Sănătate, sau prin serviciul de call center.

Circa 233 de mii de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, de la startul campaniei, iar până în acest moment s-au întregistrat 803 reacții adverse comune și minore, a amintit coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Trei sferturi dintre aceștia sunt persoane din categoriile la risc, iar 25% reprezintă personal din domenii esențiale.

În plus, 340.573 de persoane s-au programat până acum pentru vaccinare. Cele mai multe sunt persoane peste 65 de ani - 51%, urmate de personalul din domenii esențiale - 26% și de persoane cu boli cronice cu vârsta sub 65 de ani - 23%.

"Nu suntem cu siguranță primii din Europa, dar nu suntem nici ultimii. Intenționăm să creștem accesul la vaccinare și să creștem numărul de centre, în concordanță și cu cantitatea de vaccinuri pe care o avem la dispoziție", spune Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, autoritățile încearcă să îmbunătățească funcționarea platformei de programări și să regleze din mers disfuncționalitățiile, mai spune Valeriu Gheorghiță, mai ales că ea ar putea fi folosită și pentru vaccinarea de alte tipuri:

"Este foarte dificil să intervii cu modificări asupra platformei, se va încerca să se facă servicii de mentenanță noaptea. Disfuncționalități s-au înregistrat și în alte țări, inclusiv în Germania."

Valeriu Gheorghiță mai spune că România are contractate suficiente doze de vaccin, iar începând cu trimestrul al doilea al acestui an, numărul de doze livrate va crește semnificativ.

Amintim, până în luna septembrie, România are contractate 10 milioane de doze de vaccin, a precizat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19.