Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce trebuie să te vaccinezi anticovid dacă ești obez

Pacienţii obezi prezintă un risc ridicat de a face o formă gravă de COVID-19. Aceste persoane pot avea și boli asociate, dar plusul de kilograme reprezină un factor de risc în sine pentru o insuficiență respiratorie severă pe care ar putea să o dezvolte în urma infecției cu SARS-COV-2, spune Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș. Obezitatea este pe locul 2 printre problemele de sănătate indicate pentru vaccinarea anticovid.

În România 3 din 10 adulți suferă de obezitate, 60% din populație având probleme cu greutatea. În secțiile de terapie intensivă covid, printre pacienții în stare critică este un procent semnificativ de persoane supraponderale sau obeze, spune Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.
Obezitatea este una dintre cele mai întâlnite comorbidități la persoanele care își pierd viața în urma infecției cu SARS-COV-2. Din acest motiv, această afecțiune este pe locul 2 printre problemele de sănătate indicate pentru vaccinarea anticovid. Cei aflați în această situație trebuie să ia legătura cu medicul de familie pentru a se putea programa, spune Adrian Marinescu.

"Deci e clar că aceste persoane au un risc crescut de a face o formă severă, odată pentru că pot avea boli asociate, iar plusul de kilograme reprezină, fără discuție, un factor de risc în sine pentru o insuficiență respiratorie severă pe care ar putea să o dezvolte cu o probabilitate mai mare, pentru anumite efecte cardiace care pot să apară într-o infecție acută, cum e infecția cu SARS-COV-2. Deci chiar am putea spune că în secțiile de terapie intensivă, dacă ne uităm la pacienții critici, există un procent semnificativ de pacienți care au acest plus de kilograme, fiind supraponderali sau obezi. Dacă au mai puțin de 65 de ani, este nevoie ca medicul de familie să certifice că acea persoană are factor de risc".

Organizația Mondială a Sănătății a definit și clasificat gradele de obezitate pe baza IMC - indicele de masă corporală, calculat prin raportul greutate/pătratul înălțimii.

  •     gradul 1 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 30 - 34,9 kg/m2
  •     gradul 2 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 35 - 39,9 kg/m2
  •     gradul 3 de obezitate cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2

Concret, cineva care are 87 kg și 1,70 m împarte 87 la 2,89. Va rezulta un indice de 30 kg/metru pătrat, deci gradul întâi al obezității, ceea ce vă permite să vă vaccinați. IMC poate fi calculat automat aici.