Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Activistul de mediu Daniel Bodnar a fost operat după accidentul auto. Poliția suceveană încă tace (AUDIO)

daniel bodnar.jpg

Image source: 
facebook

„Nu mai au nici o frică de lege!”, era declarația făcută de Daniel Bodnar anul trecut, după ce a fost atacat de hoții de lemne pe care îi urmărea. Acum, el se luptă pentru viață într-un spital din Iași, după ce a fost implicat într-un accident rutier.

Poliția din Suceava nu a făcut încă publice rezultatele anchetei. Bodnar este cunoscut pentru acțiunile sale împotriva tăierilor ilegale de păduri din Suceava. A fost de mai multe ori atacat de hoții de lemne. Și, în Suceava, nu rare sunt cazurile în care activiștii de mediu sunt agresați de hoții de lemne. Uneori chiar sub ochii polițiștilor chemați să facă dreptate, așa cum s-a întâmplat în luna noiembrie a anului trecut.

Daniel Bodnar: „Îi vor tăia pe toți! Nu contează că sunt europarlamentari, parlamentari”.

Presa locală din Suceava îl caracterizează pe Daniel Bodnar ca pe cel mai vizibil activist de mediu. Are cei mai mulți susținători pe rețelele de socializare. Fotografiază și filmează transporturi de lemne pe care le caracterizează ca ilegale. Dezvăluie numele pădurarilor care au șapte, opt abateri de la regimul silvic, dar continuă să fie angajați la Romsilva. Dezvăluie numele firmelor de exploatare a lemnului aflate pe numele pădurarilor și apoi transferate soțiilor sau rudelor. Este urmărit de zeci de mii de internauți și susținut. Atacat de nenumărate ori. Ultimul incident a fost pe 13 ianuarie. Mașini care i-a blocat drumul. A depus plângere la poliție și și-a continuat dezvăluirile. „Vreo zece mașini în partea cealaltă! Restul, în față. Era coloană. Strada mare blocată. Dacă îi ating îmi fac dosar penal. Dacă îmi pun viața în pericol cine răspunde? Au lovit în mașină, au încercat să o răstoarne! Credeau că e căruță! Noroc că am geamuri antifracție altfel erau sparte. Ce am avut noi să căutăm în pădure. Au amenințat! Indiferent cine e! Îi vor tăia pe toți! Nu contează că sunt europarlamentari, parlamentari. Brutele astea. Este o bătaie de joc de nedescris. Oamenii săraci nu au nici lemne de foc să se încălzească. Nenorociții ăștia sunt cu palate, milionari. Pădurarii, șefii de la silvică. Orice pădurar prins cu ilegalități are liber din partea voastră. Indivizii ăștia nu mai au niciun fel de frică de lege”.

De ce tace Poliția din Suceava?

Acum Daniel Bondar se află în stare critică la Spitalul de Neurochirurgie din Iași după un accident de circulație care a avut loc în noaptea de luni spre marți. Daniel Bodnar era pasager în mașina condusă de unul dintre colegii activiști. Mașina implicată era înmatriculată în Marea Britanie și cu volan pe dreapta. Viteza neadaptată, oboseala, graba, toate par să fi contribuit la accidentul cu consecințe grave pentru Daniel Bodnar.Acestea au fost primele informații oferite de Poliția din Suceava presei locale. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție din Suceava, Ionuț Epureanu nu a răspuns la telefon pentru a prezenta rezultatele anchetei în acest caz. De altfel, la telefoanele afișate pe pagina Inspectoratului de Poliție Suceava nu a răspuns nimeni timp de patru ore. După intervenția chirurgicală, purtătorul de cuvînt al spitalului a spus că starea pacientului este stabilă.

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: „Tăierile ilegale. Fenomenul este controlat, susținut și încurajat de autorități”.

Tiberiu Boșutar, un alt activist de mediu din Suceava spune simplu: pentru că poliția nu a luat atititudine împotriva agresiunilor cărora le-au căzut victime activiștii de mediu atacurile au devenit mai dese iar infractorii mai îndrăzneți.

Personal mi-am dat viața de ani de zile pentru a monitoriza fenomenul de tăieri ilegale. Fenomenul este controlat, susținut și încurajat de autorități. Agentul economic și localnicul, doar verigi în fenomenul acesta. Oamenii atacă. Pentru că se consideră nedreptățiți. Agenții economici și localnicii mi-au spus clar. Vrem să lucrăm correct, dar îndreptați lumea asta! În sectorul forestier, amenzile sunt enorme. Cu acele amenzi agentul economic este șantajat să cumpere lemn fără acte. Nu există hoți de lemne. Hoți de lemne ar însemna să fie păgubiți. Noi nu avem lemne furate, la noi lemnele se plătesc. Avem lemne fără acte, tăiate ilegal. Nu sunt reclamate de autorități, e evident că autoritățile ascund”, a povestit Tiberiu Boșutar, activist de mediu din Suceava.

Cât privește atacurile la adresa activiștilor de mediu din Suceava, Tiberiu Boșutar a răbufnit:

Eu am fost atacat de angajat de la Garda Forestieră. După ce proprietatea lui am descoperit 600 de cioate tăiate ilegal. Nemarcate. Am fost atacat de pădurari. Am avut probleme doar cu autorități pentru că dîndu-mi seama că acolo e problema, acolo m-am îndreptat. Am găsit angajați din instituții care făceau transporturi multiple cu cherestea fără acte, am identificat angajați corupți. Pentru că nu au pățit nimic când am fost atacat, atunci au fost atacați și Bodnar și mai mulți care au încercat să oprească flagelul acesta”.

Familia activistului de mediu Daniel Bodnar aflat acum într-un spital din Iași se roagă pentru sanatatea lui și asta pentru că – spune soția acestuia - șansele de recuperare totală sunt foarte mici.