Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog: „Campania de vaccinare anti-Covid19 nu convinge și nu va convinge fiindcă avem în spate o mișcare antivaccin”

stefan cojocaru iasi 1.jpg

Sursa imaginii: 
facebook

Declarația a fost făcută la RFI România de sociologul și profesorul universitar Ștefan Cojocaru, Departamentul de Sociologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, care crede că doar timpul va stinge reticențele.

Referitor la politicienii care se vaccinează public, sociologul râde și spune că românii așteptau demult ca oamenii din clasa politică să fie cobai. Ștefan Cojocaru consideră că definiția de „lucrător esențial” nu este cea mai potrivită, pentru că orice individ din societate este esențial.

Sociologul și profesorul universitar Ștefan Cojocaru intervievat de Violeta Cincu:

Din perspectiva aprecierii individului, fiecare individ dintr-o societate este esențial pentru că fiecare individ îndeplinește anumite funcții. Dar probabil se referă la faptul că sunt lucrători care sunt considerați mai importanți decât alții!”.

- În domeniul lucrătorilor esențiali regăsim personalul din domeniul salubrității, dar nu se regăsesc alte categorii, cum ar fi, de exemplu, lucrătorii din construcții!

Este adevărat. Dar nu găsim nici alte categorii. Hotărârea privind modificarea strategiei de vaccinare nu vrea decât să puncteze anumite categorii de persoane. E mai important să se asigure servicii de salubritate decât construcțiile”.

- Dar de la o zi la alta se modifică criteriile. Nu provoacă asta o diviziune în societate? Eu nu sunt esențial, altul este.

Termenul de lucrător esențial nu este cel mai potrivit. Asigurarea funcționării unui stat este foarte importantă. Este important să ne asigurăm că persoznele care deservesc instituții majore în stat pot fi vaccinate în această etapă. Nu trebuie să ne facem griji. Fiecare va avea această oportunitate. Mai devreme sau mai tîrziu chiar dacă nu este obligatorie acestă vaccinare va fi condiționată!”.

- De ce credeți că nu vor să se vaccineze profesorii? Sunt modele.

Și profesorii reprezintă o categorie profesională pregătită, cu studii superioare. Cred că este un efect și al modului în care a fost promovată vaccinarea pro și contra. Noi venim din spate cu o mișcare antivaccin. Nu neapărat legată de Covid. Pe de altă parte, fiind persoane mai bine pregătite își pun mult mai multe întrebări legate de efectele pe care ar putea să le aibă vaccinul asupra sănătății”.

- Altfel spus campania de vaccinare anti-Covid19 nu a convins populația.

Nici nu va convinge indiferent de cum este campania de vaccinare realizată. Timpul va valida decizia celor care nu vor să se vaccineze. Am discutat cu multe cadre didactice care au spus că optează pentru vaccin dar nu în prima etapă”.

- Și asta pentru că vor să vadă efectele asupra celor care s-au vaccinat deja? E o reticență?

Cu siguranță, da! Preferă să rămână primii cobai politicienii.Nimeni nu e supărat că politicienii sunt cei care își fac vaccinul în prima etapă”.

- Avem reprezentanții cultelor religioase. Nu am văzut la TV lideri marcanți vaccinându-se.

Probabil nu o fac public. Am dat un răspuns ca să ne amuzăm. Nu este absolut obligatoriu ca persoanele care se vaccinează să facă lucrul acesta ostentativ, în direct, pe posturile de televiziune. E decizia fiecărei persoane de a face public sau nu acest lucru. Depinde de ce mesaj vrea să transmită și influența pe care o are asupra anumitor categorii de populație”.

- Din discuțiile avute cu profesorii, care sunt reticențele la vaccinul anti-Covid19?

Principala reticență e legată de faptul că aceste trialuri clinice au fost realizate de firma producătoare și nu există un control suficient de puternic din afara firmei. Apoi, nu sunt cunoscute în detaliu efectele pe care le are vaccinul. Perioada e foarte scurtă. Noi suntem în etapa în care se face rapelul. Apariția unor efecte adverse care sunt mediatizate fac să crească și mai mult această reticență”.