Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea anticovid: cu prioritizare, dar la grămadă - interviu

multime_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În România sunt atât de multe categorii prioritizate la vaccinare în etapa a doua încât lucrurile se petrec, de fapt, la grămadă. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, este de părere că "dând drumul tuturor, în același timp, se creează o frică de a nu pierde ceva, care pare mai prețios prin faptul că nu-i disponibil, și atunci e contrabalansată campania de vaccinare, care e departe de a fi optimă". El avertizează că răspândirea noii tulini a virusului riscă să ne prindă nepregătiți.

După aproape 4 luni, rata de infectare din București a scăzut sub 3 la mie. Astfel capitala este acum în scenariul galben. Asta înseamnă că s-ar putea deschide teatrele, cinematografele și restaurantele la interior, la 30% din capacitate. Județul Ilfov, care înconjoară capitala, și judeţele Cluj şi Timiş rămân în scenariul roșu. Dacă epidemia de covid nu va accelera din nou, în 8 februarie, când ar trebui să se deschidă unitățile de învățământ, în scenariul galben ar putea merge la școală copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din clasele terminale - VIII, XII, XIII.
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj acuză amatorismul autorităților în condițiile în care ratele mici de infectare de multe ori înseamnă și un număr mic de teste. Mai ales pentru că se apropie deschiderea școlilor, el avertizează că răspândirea noii tulini a virusului riscă să ducă la o nouă explozie de cazuri dacă vorbim de relaxări în loc să ne pregătim și să fim pe fază.

El critică Guvernul pentru că a introdus, dintr-o dată, atât de multe categorii de persoane care au prioritate la vaccinare încât lucrurile se petrec, de fapt, la grămadă. Mai mult, explică Răzvan Cherecheș, lipsa unei campanii de informare pentru vaccinare adresată profesorilor și dificultatea la programare, scad semnificativ probabilitatea vaccinării profesorilor.

Răzvan Cherecheș: În momentul în care sunt atâtea categorii câte avem noi la etapa a doua, nu putem vorbi de o prioritizare, e mai degrabă la grămadă. Guvernul ar fi trebuit să lanseze prioritățile pe rând. Săptămâna asta doar cei peste 65 de ani, în momentul când începe să scadă numărul, săptămâna viitoare îi vaccinăm pe cei cu comorbidități, pe urmă săptămâna următoare introducem un grup de lucrători esențiali. În felul acesta s-ar fi asigurat că în funcție de prioritățile reale grupurile respective au acces. Sunt județe care nu au niciun loc și altele cu multe locuri disponibile, dar nu ne putem aștepta ca persoanele vulnerabile să se poată deplasa cu ușurință ca să primească vaccinul.
Pe de altă parte, cred că raționamentul a fost că dacă dau drumul tuturor priorităților în același timp se creează o frică de a nu pierde ceva, care pare mai prețios prin faptul că nu-i disponibil, și atunci ar contrabalansa campania de vaccinare privind vaccinul care e departe de a fi optimă.

Reporter: Nu riscăm să-i pierdem, printre cei aproape 6 milioane de oameni care intră în a doua etapă, pe cei mai vulnerabili dintre noi?

R.C: Ba da. Dacă prioritatea pentru guvern ar fi fost sănătatea celor vulnerabili care sunt la risc, în caz de infecție, să aibă simptome severe sau chiar deces, atunci ar fi trebuit să pună doar grupurile respective în faza inițială. (...) Dacă noi am acoperi (prin vaccinare) cât mai mult din persoanele din România care sunt peste 65 de ani sau au comorbidități, atunci inevitabil va scădea presiunea pe secțiile ATI.
Cum am dat drumul la toată lumea și sunt foarte multe categorii care-s esențiale și se tot adaugă altele noi, în momentul ăsta practic nu avem niciun control. E mai degrabă așa un iureș: care, când apucă, unde apucă.

Rep: Mai mult, cred că a fost o confuzie care s-a creat prin acea statistică făcută la nivelul școlilor, cine dorește să se vaccineze. Acceptul vaccinului nu a însemnat de fapt programarea pentru imunizare. Numărul de doze e foarte mic, sunt programări deja făcute, iar profesorii nu sunt prinși în această schemă, dar vrem să deschidem școlile în 8 februarie.

R.C: Aveți perfectă dreptate și în același timp se pune presiune pe profesori, și din partea mediei și a unor grupuri de părinți, să se vaccineze cu toții sau în procent cât mai mare ca să fie cât mai sigură întoarcerea la școală.
Acuma e tardiv, vorbim despre ce ar fi trebuit făcut. În momentul în care începea să se discute despre deschiderea școlilor, ar fi trebuit făcute sesiuni speciale de informare pentru profesori. Am fost contact de către școli, și private și publice, și am stat în nenumărate întâlniri pe zoom în care le-am răspuns profesorilor la întrebări, pentru că erau sceptici, aveau dileme, erau informații neclare sau confuze despre vaccin. Ulterior directorii școlilor m-au contactat și mi-au spus că a crescut procentul celor care intenționează să se vaccineze.
Dacă informațiile ar fi fost cât se poate de disponibile, atunci nu ar fi existat presiunea aceasta de acum vaccinați-vă! Vaccinați-vă! Vaccinați-vă! Dar nu aveți unde de fapt… Ar fi trebuit combinate. Informații pentru profesori, pentru că se intenționează deschiderea școlilor, combinate cu locuri pentru profesori, ca să aibă unde să se vaccineze. Dacă punem un obstacol, unul informațional, informațiile nu sunt neapărat disponibile și nu sunt disponibile într-un limbaj accesibil, și combinăm asta cu dificultatea la programare la vaccinare, asta scade semnificativ probabilitatea vaccinării exact a grupurilor pe care am dori să-i avem vaccinați ca să putem face ceea ce ne propunem, în cazul ăsta deschiderea școlilor.

Rep: La ATI numărul de persoane internate este constant, deși epidemia pare să fie în scădere. Mai sunt relevante cifrele zilnice de teste pozitive? Bucureștiul a ieșit din scenariul roșu trecând în cel galben. Care-i explicația?

R.C: Știu că sunt unele județe unde le rămâne un backlog de cazuri pe care le raportează la câteva zile. De exemplu județul Giurgiu periodic are câte o zi când parcă tot ce-au lăsat deoparte le pun în ziua aia și au un salt. Pe de altă parte, în momentul de față, la nivel național, se vede o scădere a numărului de cazuri care,cel mai probabil, are de-a face cu faptul că masca se poartă mult mai mult ca înainte și măsurile încep să funcționeze. Dar, pe de altă parte, la nivel global, în toate țările care nu au încă tulpina nouă împrăștiată în populație masiv, există o îngrijorare masivă că asta e ceea ce urmează, adică o explozie a numărului de cazuri. În SUA, în toate țările europene care nu au creșterea pe care au avut-o Irlanda și Marea Britanie, toată lumea își pregătește instrumentele pentru creșterea care ar urma să se întâmple în câteva săptămâni, dacă tulpina nouă prinde avansul pe care l-a prins în aceste țări.
Noi, în bunul stil românesc, acuma discutăm despre relaxare, în loc să ne pregătim și să fim pe fază, să deschidem etapizat școlile, indiferent de număr și de transmitere, astfel încât să ne asigurăm că măsurile sunt bine puse la punct. În momentul în care noi discutăm de un județ care are o rată mai mică versus alt județ care are o rată mai mare (de infectare n.r.) fără să ne uităm la numărul de teste din județul respectiv, mi se pare că avem așa, o abordare amatoricească, nu-i bazată pe dovezi, nu-i bazată pe ce spune literatura științifică.