Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înăspririrea restricţiilor pentru stăvilirea corona-epidemiei în Germania

coronabeschluss_seibert_twitter_19-1-21.jpg

Sinteza corona-deciziilor (sursă: Guvernul federal)

Şefii guvernelor din land-urile federale germane au decis împreună cu reprezentanţii executivului central să prelungească lockdown-ul pînă pe data de 14 februarie.Totodată, au introdus cîteva noi restricţii pentru pentru a limita răspîndirea pandemiei. Partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) se opune restricţiilor. Deputata AfD din Bundestag, Ioana Cotar, originară din România, o atacă pe Angela Merkel.

Conferinţa şefilor de guvern din cele 16 land-uri federale s-a prelungit marţi pînă seara tîrziu. Ceea ce era deja parţial cunoscut a fost anunţat, în cele din urmă, într-o conferinţă de presă.

Cancelara Angela Merkel a spus că ceea ce s-a decis este dur, dar este necesar pentru contracararea extinderii pandemiei.

În timpul conferinţei de presă s-a mai precizat că toate prevederile cuprinse în decizia de prelungire a lockdownului, de la începutul lui ianuarie, rămîn în vigoare. Totodată, lockdownul va fi prelungit pînă pe data de 14 februarie. Prelungirea este însoţită de cîteva noi restricţii faţă de cele care sînt deja în vigoare în Germania. (Aici pot fi citite noile decizii ale guvernului.)

Măşti medicale obligatorii

Decizia prevede două restricţii suplimentare şi anume: În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măşti medicale. S-a precizat că măștile simple, de pînză, nu garantează stoparea corona-virusului şi infectarea cu noul mutant care se răspîndeşte şi în Germania. Măştile medicale vor trebui purtate şi în cămine de bătrîni sau spitale, atît de vizitatori, cît şi de personalul care lucrează acolo. Măştile medicale vor trebui purtate şi în timpul unor ceremonii religioase. Acolo unde se anunţă mai mult de 10 persoane participante la slujbe, biserica, sinagoga sau moscheea trebuie să anunţe poliţia în prealabil. Cîntatul credincioşilor prezenţi este interzis, distanţa fizică de 1,5 m trebuie respectată.

Cine refuză purtarea unei măşti riscă să fie amendat. În land-ul Berlin amenzile contravenţionale oscilează între 50 şi 500 de euro.

Şcolile, grădiniţele şi creşele rămîn în continuare închise. Tot aşa teatrele, muzeele, cinematografele, sălile de concert, cluburile, restaurantele sau barurile. Rămîne valabilă şi prevederea limitării contactelor sociale la o singură persoană dintr-o altă gospodărie. Acolo unde numărul mediu de infecţii depăşeşte 200 pe 100.000 de locuitori, deplasarea cetăţenilor este limitată pe o rază de 15 km. În momentul de faţă  numărul mediu infecţii este de circa 123,5 pe 100.000. Potrivit „Institului Robert Koch”, miercuri au fost înregistrate 15.974 de infecţii noi şi 1.148 de decese. (Statistica zilnică privind numărul infecţiilor este dată publicităţii de Institutul „Robert Koch” din Berlin.)

Telemuncă extinsă

A doua prevedere a conferinţei guvernamentale de marţi se referă la aşa numita telemuncă sau muncă de la distanţă. Firmele şi instituţiile vor fi obligate să justifice de ce îi aduc pe angajați la locul de muncă, atunci cînd telemunca ar fi posibilă. Măsura rămîne în vigoare pînă pe data de 15 martie. Ea va contribui la reducerea numărului de persoane care folosesc transportul public. În acelaşi timp se recomandă suplimentarea mijloacelor de transport public, la orele de vîrf, pentru a evita aglomeraţia călătorilor.

Restricţiile vor deveni obligatorii în funcţie de viteza în care vor acţiona guvernele de land. În conformitate cu principiul federalismului, doar guvernele regionale pot emite ordonanţele care trebuie respectate de către cetăţenii diferitelor land-uri.

O parte a opoziţiei a criticat faptul că măştile nu vor putea fi achiziţionate de către persoane cu venituri mici.

 

Joana Cotar vs. Angela Merkel

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) a cerut anularea lockdown-ului şi, între altele, redeschiderea şcolilor, mall-urilor şi restaurantelor. Deputata AfD, Joana Cotar, născută în România, a dat din nou curs resentimentelor sale faţă de Angela Merkel. „N-o mai suport pe femeia asta”, a scris Joana Cotar, pe Twitter, după ce s-a încheiat marţi seara conferinţa de presă în cursul căreia Angela Merkel a prezentat noile decizii.

Mass-media a anunţat miercuri că Alternativa pentru Germania (AfD), din care fac parte şi alte persoane din prima linie a partidului, originare din România, va fi supravegheat de către Serviciul de Informaţii Interne (Verfassungsschutz). Pentru propagandă xenofobă şi agitaţie naţionalistă, organizaţia tineretului AfD se află deja în vizorul Serviciului. Tot aşa şi întreaga organizaţie AfD din landul estic Brandenburg.