Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO a amendat România pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender

După 10 ani de procese în instanțele din România și alți 5 ani la CEDO, domnul X și domnul Y au câștigat dreptul de a-și schimba datele din buletin fără ca acest lucru să fie condiționat de o operație de schimbare de sex, așa cum cereau judecătorii români.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marţi, că persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, iar acest lucru constituie o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului. Asociaţia ACCEPT cere acum Guvernului României să aplice măsurile decise la CEDO.

La Tânăr în Europa vorbim despre comunitatea transgender din România și mai ales despre modul în care este privită și tratată de statul român.

Deloc supportive și incluziv, după cum putem deduce și din decizia recentă a CEDO care a amendat România pentru că a încălcat drepturile persoanelor transgender. Decizia a fost luată în două cazuri ale unor bărbați transgender care au fost condiționați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în România.

Discutăm despre această premieră cu Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului, care a reprezentat unul dintre bărbații transgender din caz. Ca să aflăm care este situația la zi a comunității trangender în România, îl avem alături de noi pe Patrick Brăila, bărbat trans, co-președinte ACCEPT.