Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este oficial – Germania va ajuta Rusia pentru autorizarea europeană a vaccinului Sputnik-V

Cancelarul Angela Merkel a declarat într-o conferință de presă că este dispusă să coopereze cu Rusia pentru combaterea pandemiei, în ciuda tensiunilor politice actuale.

Germania este pregătită să ofere Moscovei sprijin tehnic în procesul autorizării vaccinului rusesc Sputnik-V în Uniunea Europeană:

''Dincolo de toate diferenţele politice care în prezent sunt importante, putem totuşi să cooperăm într-un domeniu umanitar'', a declarat Angela Merkel, citată de agenția France Presse.

Decizia vine după ce autorităţile ruse au transmis Agenţiei Europene a Medicamentului – EMA, o cerere de înregistrare a vaccinului Sputnik-V şi aşteaptă luna viitoare o primă evaluare a documentaţiei.

Astfel, Angela Merkel a propus ca institutul Paul-Ehrlich, însărcinat cu autorizarea medicamentelor în Germania, ''să susţină Rusia'' în cererea înaintată către EMA. ''Iar dacă acest vaccin este aprobat de EMA, atunci vom putea vorbi despre producţia comună şi de asemenea despre utilizarea comună'', a explicat cancelarul.

De asemenea, ea a discutat la începutul lunii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre o posibilă colaborare între Berlin şi Moscova pentru producţia şi comercializarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Amintim, Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat luna trecută Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE pentru vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech. Un vaccin anti-COVID-19 realizat de o societate farmaceutică exclusiv germană, CureVac, se află încă în faza testelor clinice. Vaccinul rusesc Sputnik-V este folosit în prezent în Rusia şi de asemenea este exportat.

Angela Merkel a avertizat și că pentru a putea pune sub control pandemia în ţara sa, aceasta trebuie să-şi poată vaccina toţi cetăţenii până la sfârşitul verii. Ea s-a arătat preocupată de noile mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2, dar a menţionat că vaccinurile deja create pot fi adaptate pentru combaterea acestora.