Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frontierele Schengen rămân deschise, spun liderii UE

e59772aa-6459-7247-93f4-68b247f17772.jpg

summit UE ian 2021
UE a aprobat recunoașterea mutuală a testelor rapide pe bază de antigen
Sursa imaginii: 
European Union

Frontierele Schengen nu vor fi închise, în ciuda presiunii făcute de Belgia, dar restricții privind călătoriile neesențiale trebuie considerate, a declarat Charles Michel în urma videoconferinței liderilor UE de joi seara. Între timp, 70% din populația UE poate fi vaccinată până în vară, deși ambiția nu pare realistă. În fine, carnetul de vaccinuri rămâne un document strict medical.

Soluția europeană de care vorbea de curând prim ministrul belgian Alexander de Croo privind călătoriile în spațiul Schengen a fost găsită. Aceasta constă în restricția călătoriilor neesențiale (turismul) care va fi introdusă în Belgia în curând și poate și în celelalte state membre ale UE.

Comisia Europeană va prezenta în 25 ianuarie o propunere referitoare la restricția călătoriilor neesențiale din si spre zonele foarte afectate de pandemie. 

Dar frontierele Schengen rămân deschise, așa cum au dorit-o multe state membre și cum a insistat Comisia Europeană. 

Cea din urmă forțează lucrurile și cere statelor membre să păstreze operaționalele „benzile verzi” pentru un transport fluid al mărfurilor, chiar dacă s-ar renunța la testarea șoferilor. 

Un pas important îl reprezintă însă recunoașterea mutuală în UE a testelor rapide pe bază de antigen, decizie luată la Bruxelles cu câteva ore înainte de summitul virtual al liderilor UE. 

Populația UE ar putea fi vaccinată în proporție de 70% pâna în vară, cred liderii UE, deși având în vedere întârzierile deja înregistrate în livrarea vaccinurilor, obiectivul pare greu de atins. 

Un carnet de vaccin (pasaport Covid) nu ar putea deveni însă un document de călătorie, el rămâne unul strict medical - pentru moment, cel puțin, aceasta este abordarea europeană. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan