
Social
Cum ne protejăm de noua tulpină de coronavirus
sars-cov-2-coronavirus-microscop-3.jpg

Restricțiile anti-covid vor fi relaxate în București începând de luni. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu le recomadă cetățenilor prudență, iar secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că decizia de a relua unele activități este reversibilă în orice moment, dacă infectările vor crește. Autoritățile locale au suținut că relaxarea restricțiilor vine în contextul legislației actuale care permite anumite activități dacă rata de infectare este sub 3 la mie, capitala fiind în scenariul galben de 3 zile consecutiv. Totuși, ministerul Sănătății recomandase păstrarea restricțiilor, în contextul depistării unor noi cazuri de infectare cu varianta de virus din Marea Britanie. Mai mult, ministrul Sănătății a pus la îndoială rata de incidență, având în vedere numărul mic de teste. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, avertizează că noile variante ale virusului au dus la o creștere alarmantă a numărului de infecții în alte state:
"Și această deschidere la doar 30% din capacitate poate fi o formă de precauție. Se va vedea după cum vor evolua lucrurile în continuare dacă a fost o precauție suficientă sau nu. O serie de țări au prelungit măsurile tocmai pentru că nu pot anticipa suficient de corect sau de exact evoluția lucrurilor. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat în Anglia unde, pe fondul unei scăderi a numărului de infecții, s-a decis scăderea nivelului de măsuri de la 4 la 2, după care a început să evolueze acea variantă britanică, cu o transmisibilitate crescută, care a preluat ostilitățile. De prea multe ori acest virus a înșelat într-un fel, dând impresia unei evoluții pozitive, sigur influențată și de nivelul de măsuri și de felul în care populația respecta măsurile, pentru ca după aia să se revină la o evoluție negativă cu număr mare de infecții".
Ministerul Sănătății a anunțat vineri că au fost depistate două noi cazuri de infectare cu varianta SARS-COV-2 descoperită în Marea Britanie. Cele două persoane sunt din București și nu au călătorit în afara țării. În acest context, ministerul a recomandat Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) amânarea măsurilor de relaxare a restricţiilor, iar populaţiei să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, explică la RFI cum ne putem proteja de infectarea cu tulpina B.1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie, care este mult mai contagioasă. Măștile de pânză, spune medicul, sunt bune atâta vreme cât le poartă toată lumea. "Sigur că măștile cu nivel de protecție mai ridicat sunt mai eficiente, dar rămâne problema costurilor și a accesibilității populației", admite Emilian Popovici.
Oricum, cine își permite și poate achiziționa măsti FFP2 sau FFP3 ar trebui să le poarte "în magazine și în mijloacele de transport în comun, și în alte aglomerări". "Fiecare om ar trebui să se gândească la un set de măsuri peste cele recomandate. Fiecare dintre noi ar trebui ca în momentul în care se simte în pericol de a fi infectat văzând o aglomerare de oameni în care trebuie să intre din anumite motive, normal ar fi ca oamenii să-și ia măsuri suplimentare pentru că măsurile le luăm în primul rând ca să ne protejăm, nu doar ca să respectăm ceea ce ni se recomandă".
Vaccinurile anti-covid care se folosesc și în România sunt eficiente și împotriva noilor tulpini. Dacă am avut deja covid, anticorpii pe care corpul i-a dezvoltat în urma bolii ne protejează și împotriva noilor variante, dar trebuie să luăm toate precauțiile pentru a limita numărul de infecții, precizează Emilian Popovii.
În privința deschiderii școlilor, anunțată pentru 8 februarie, în contextul contagiozității crescute a noilor variante de virus, medicul subliniază încă o dată importanța măsurilor de prevenție și a vaccinării profesorilor.