Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor de război români căzuți în Lorena: Calin - Sabef

monument_dieuze.jpg

Monumentul de la Dieuze, Franța
Sursa imaginii: 
Colecția Christophe Woehrle ©

Într-o scurtă plimbare prin cimitirul național de la Dieuze, putem afla multe despre sacrificiul soldaților români veniți în timpul primului război mondial să lupte și să moară pe fronturile din regiunea Lorena, departe de locurile natale.

Oare câți din ei s-au sacrificat pentru niște idealuri care astăzi, la 100 de ani de la evenimentele care au bulversat prima parte a secolului XX, ni se par neclare și îndepărtate ?

Foto: Monumentul de la Dieuze – Collection Christophe Woehrle ©

Spre deosebire de necropola românească de la Soultzmatt, la Dieuze soldații români se odihnesc în morminte marcate cu cruci identice cu cele ale francezilor, și nu cu crucile ortodoxe. Pe niciunul din morminte nu scrie ”mort pentru patrie” și nu puține sunt acele morminte pe care este înscris doar un nume și un prenume, fără niciun fel de alt detaliu, sau cele pe care nu scrie absolut nimic, sacrificiul acestor oameni căzând astfel într-o uitare ireversibilă parcă.

Cu toate acestea, unul din morminte, care pare la fel cu toate celalte, atrage totuși atenția. Numele și prenumele par cunoscute, este indicat chiar și regimentul precum și data decesului: Stefan Calin, Regimentul 74 Infanterie, decedat la 18 aprilie 1917, mormântul cu numărul 674.

Mormântul lui Calin Stefan – Photo Christophe Woehrle 2018 © 

În arhivele CICR nu am găsit date care să confirme existența acestui militar. Există șase omonime, dar niciunul nu corespunde cu regimentul și nici cu data decesului. În urma unor căutări sistematice în arhivele deceselor din Lorena, găsim 10 decedați, toți la Sarrebourg, oraș care adăpostea un spital militar german în care erau internați prizonieri români.

Foto: Sarrebourg – Collection Christophe Woehrle ©

În lista cu declarațiile de deces, la data de 18 aprilie 1917, la Sarrebourg, găsim un singur militar din regimentul 74 infanterie, dar cu un alt nume. Căutând mormântul cu acest nume și negăsindu-l, am ajuns la concluzia că soldatul Coliu Sabef, a fost înmormântat la Dieuze sub numele de Calin Stefan. Identificarea definitivă pare imposibilă și probabil că acesta este și motivul pentru care familia sa nu a știut niciodată unde se află mormântul celui care, astfel, a căzut în uitare.

 Foto: declarația de deces – CICR ©

 

Potrivit datelor din arhive, soldatul nostru pare a fi fost de religie musulmană. Așadar el este înmormântat sub un alt nume și cu simbolurile unei alte religii.

Aflăm că Coliu Sabef s-a născut în 1881 în comuna Cearmulia-de-Jos, județul Constanța (azi Tulcea) și era fiul lui Ene Sabef. Soldat în compania a 4-a, Regimentul 74 Infanterie, cade prizonier la 6 noiembrie 1916, în apropiere de comuna Periș, pe malul râului Cocioc, la 40 km Nord de Capitala București. Este transferat în lagărul de la Tucholà (Polonia), după care este adus în Lorena, în apropierea frontului, pe șantierele pentru construcția de căi ferate și poduri. Condițiile de captivitate teribile, subnutriția și brutalitatea gardienilor au dus la moartea a numeroși prizonieri.

Anul acesta, sub înaltul patronaj al Majestății sale Margareta a României, Custodele Coroanei, se va înființa Asociația pentru memoria mormintelor românești, cu sprijinul Souvenir Français. Vom încerca să obținem sprijinul autorităților și instituțiilor competente astfel încât eroii ca Coliu Sabef să poată fi identificați definitiv. Asociația face demersuri în vederea popularizării condițiilor în care au luptat și au murit soldații români în Primul război mondial, dar mai ales va face eforturi pentru regăsirea familiilor acestor eroi, care vor putea astfel să-i onoreze cum se cuvine.

Foto: Stelă musulmană – Collection Christophe Woehrle ©

 

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

 

Oricine recunoaște numele eroilor menționați în articol este rugat să ne contacteze la:

email [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

 

Rezultate cercetărilor istoricului francez Christophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia