Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deschidem școlile acum sau mai așteptăm? De ce părinții vor avea de luat o decizie curajoasă

Este înțelept sau nu să redeschidem școlile, în contextul apariției noilor mutații ale coronavirusului?  Focarul cu noua tulpină înalt contagioasă din Marea Britanie, descoperit recent la o școală din București complică și mai mult lucrurile. Un lucru știm sigur, că ministrul Educației a exclus ca elevii să revină în școli într-un scenariu hibrid, pentru că s-a dovedit ineficient. Peste această discuție se suprapune intenția scăzută a profesorilor de a se vaccina, sunt reticenți mai cu seamă cei din mediul preuniversitar.

Școlile trebuie deschise, măcar în localitățile unde nu sunt probleme, apreciază Cristina Tunegaru, profesor de limba română la o școală din București. Care mai spune că dascălii ar trebui să fie un exemplu în ce privește vaccinarea. Cristina Tunegaru a comentat și propunerea ministerului de a organiza ore remediale- de recuperare sau consolidare a materiei- care vor fi plătite. Decizia nu e una morală, având în vedere că unii profesori nu au susținut nici măcar orele normale, pentru care și-au încasat salariile lunar. Profesoara aduce în discuție și eficiența acestor cursuri suplimentare.

 “Sunt foarte mulți profesori care în continuare nu doresc să se vaccineze. Și cred că e nevoie de campanii de informare. Eu aș fi vrut să văd că în această perioadă inspectoratele școlare desfășoară campanii de informare, pentru profesori, specializate pe această temă. Cred că părinții ar trebui să aibă puterea de decizie în această perioadă, să decidă dacă copilul lor poate să meargă la școală sau să nu meargă la școală și să continue în sistemul online. Problema este că sistemul nu permite lucrul acesta dublu- adică profesorul să lucreze și la clasă, cu o parte din elevi dar să lucreze și în sistem online. Dacă vă amintiți, în toamnă am avut acest sistem care s-a dovedit a fi un eșec “, analizează Cristina Tunegaru.

Autoritățile au anunțat că decizia finală în privința începerii școlilor va fi luată pe 2 februarie.

 

 
Cristina Tunegaru, profesor de limba română la o școală din București