Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Gănescu (COPAC): A apărut "turismul de vaccinare anti-COVID". Platforma trebuie "resuscitată"

vaccination-5884513_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

1.551 de noi cazuri de COVID-19 s-au inregistrat în ultimele 24 de ore. Potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, în ultima zi au fost făcute aproximativ 9.000 de teste. Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în București, respectiv 400. Peste 850 de mii de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat pentru imunizare, în numai 10 zile, transmit autoritățile. Sunt 351.977 adulți peste 65 ani, 193.557 persoane cu afecțiuni cronice și 311.945 angajați din domenii esențiale. Aproximativ 4 milioane de români au boli cronice, spune la RFI, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Potrivit acestuia, cei care s-au programat acum vor fi vaccinați la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie... În aceste condiții, se pune întrebarea "când vor fi vaccinați toți românii cu afecțiuni cronice?" 

Platforma pe care se fac programările pentru vaccinarea anticoronavirus ar trebui "resuscitată", refăcută, astfel încât să fie mai accesibilă,  spune la RFI, Radu Gănescu, președintele COPAC.

"Avem cel puțin 3 - 4 milioane de pacienți cronici. Noi dorim să ne vaccinăm pentru că putem avea complicații multiple în urma infectării cu SARS-CoV-2. (...) Mulți pacienți nu s-au putut programa pentru vaccinare. Știm cu toții că au fost probleme cu platforma, inclusiv eu am avut probleme pentru că platforma nu m-a recunoscut ca bolnav cronic. (...) Din păcate, call-centerul merge greoi, nu foarte multă lume s-a programat astfel, pentru că se așteaptă zeci de minute. Consider că ar trebuie suplimentat personalul astfel încât să se desfășoare mai repede lucrurile, mai ales atunci când nu funcționează platforma".

"Din păcate, la ora actuală, mulți pacienți au fost programați pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Având în vedere că etapa a doua s-a aglomerat cu mult mai multe categorii, în afara persoanelor în vârstă și a celor cu boli cronice, această aglomerare a făcut ca și centrele de vaccinare să se aglomereze, mai ales că în etapa a doua trebuie să vină la rapel și persoanele vaccinate în prima etapă."

"Cei care sunt mari angajatori au reușit să-și programeze și vaccineze personalul. Vorbim de sute de mii de persoane. Iar noi cronicii și persoanele peste 65 de ani (poate mulți dintre cei în vârstă n-au reușit online pentru că nu au avut acces) care trebuia să ne programăm pe <persoană fizică>, nu am mai avut loc. Deja a apărut turismul în ceea ce privește vaccinarea, locuiești în Craiova și te vaccinezi la Calafat sau locuiești în București și te vaccinezi în Giurgiu". 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Boli Cronice din România, intervievat de Mirela Dădăcuș