Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE presează AstraZeneca să livreze vaccinurile din contract, vrând să afle câte doze s-au produs și cui au fost livrate

stella kyriakides.jpg

Sursa imaginii: 
UE

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat luni seară că AstraZeneca a informat că nu va livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană. În replică, i s-a trasmis companiei să livreze cantitatea stabilită, fiindcă realizarea vaccinului a fost plătită din fondurile UE.

Stella Kyriakides a precizat că serul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piață, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentelor va fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil”, a spus într-o conferință de presă oficialul european.

Ea a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

UE vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Kyriakides, adăugând că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”.

Stella Kyriakides a subliniat că a propus celor 27 de țări membre ca un mecanism de transparență să fie implementat imediat, în condițiile în care UE a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-Covid-19.

Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate.