
Social
Andreica, sindicat Europol: Cazul Gavriș, un nou episod din telenovela Emi Pian
europol.jpg

Într-o declarație pentru Antena 3, ministrul de Interne spune că a cerut înlocuirea lui Radu Gavriș din funcția de coordonator al campaniei de luptă anti-Covid în cadrul Poliției București pe motiv de lipsă de credibilitate.
Scandalul vine însă într-un moment în care se pregătesc concursurile pentru șefia Poliției Române și a inspectoratelor județene de poliție, concursuri anunțate de ministrul Bode.
Gavris este eliminat, dar rămân multe semne de întrebare legate de modul în care politicul influențează activitatea poliției la nivel de conducere, explică liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica.
Potrivit acestuia, opinia publică ar trebui să fie îngrijorată de modul în care se derulează lucrurile la nivelul conducerii Poliției (AUDIO)
"În adevăratul sens al cuvântului este o mizerie ceea ce se întâmplă la nivelul Poliției Capitalei. Este încă un episod din telenovela începută în vară, de la acele gafe cu privire la modul de organizare și de gestionare a înmormântării acelui individ (n.r. Emi Pian).
De la momentul respectiv și până acum nu s-a luat nicio măsură pentru a se stabili exact cine de ce este responsabil.
Rep: În schimb ne pregătim de noi concursuri...
C.A: Evident. Și în momentul în care am văzut un anunț al IGPR-ului că s-a declanșat cercetarea prealabilă față de domnul Gavriș pentru a constata existența sau inexistența vreunei abateri disciplinare - în acest moment domnul Gavriș este scos în afara jocului pentru orice concurs la care s-ar putea înscrie. Pentru că avem o prevedere în lege pe care tot politicienii au introdus-o, mă refer la miniștrii care au fost de-a lungul timpului, ca în momentul în care ești cercetat disciplinar să nu poți participa la niciun concurs...
Ca cetățeni ar trebui să vă sperie ceea ce se întâmplă...Dacă există astfel de răfuieli la vârful unei instituții, cum este Poliția Română, răfuieli care iată există din vară, de la momentul înmormântării acelui interlop, Emi Pian, și până în prezent înseamnă că politicul este mai prezent ca niciodată în interiorul instituției pentru că altfel nu ne explicăm de ce nu au existat niște rezultate, sancțiuni și niște poziții clare privind modul deficitar în care s-au derulat de atunci acele lucruri și iată aceste reglări de conturi de la nivelul Poliției Capitalei.
Căci și la momentul respectiv când l-a detașat pe domnul Gavriș, nu înțeleg de ce l-a detașat, adică dacă omul este vinovat în cercetezi și îl sancționezi, nu îl detașezi, nu apelezi la astfel de practici ca pe vremea lui Ceaușescu. că doar pe vremea aia mai vedeai astfel de practici, cu mutări forțate."
Amintim, Radu Gavriș, adjunct al Poliției Capitalei, a fost amendat pentru că ar fi fost prins vineri împreună cu mai mulți procurori în restaurantul Hanul lui Manuc din București, deși restaurantele erau teoretic încă închise.
Șeful Poliției din Centrul Vechi a acuzat, într-o postare pe Facebook, serviciul secret al poliției de filaj ilegal în acest caz.
La rândul său, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a criticat, într-un comunicat, difuzarea de imagini „cu conţinut selectiv” de la acţiunea Poliţiei.
La nivelul Poliției se va declanșa o anchetă internă pentru a se stabili cum au ajuns acele imagini în spațiul public și cine le-a făcut, a mai anunțat ministrul Bode.
Amintim, în septembrie anul trecut, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a fost silit să demisioneze după ce în spațiul public au apărut înregistrări video în care șefi ai Poliției, inclusiv Liviu Vasilescu, apar la o întâlnire în miez de noapte cu liderii clanului Duduianu, care se pregăteau atunci de înmormântarea lui Emi Pian, șeful clanului, ucis la o partidă de barbut.
Liviu Vasilescu acuza atunci "un atac mediatic" asupra instituției pe care o conducea în timp ce Ministerul de Interne explica într-un comunicat de ce a fost nevoie ca șeful poliției să discute direct în stradă cu interlopii.
"Ce putem spune este că acest eveniment nedorit a scos în evidență un aspect deficitar al organizării noastre actuale:
Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesioniști, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliție din teren, oameni care impuneau respect și teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. Acest lucru îl cunoaștem și încercăm remedierea operativă în fiecare situație de criză care apare.
Chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experiența necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acționând după „litera manualului” de tactică polițienească, pe care trebuie să-l cunoască orice polițist. (În plus, după cum ați observat, echipa operativă a știut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi) se arăta în comunicat.
Înainte de a-și da demisia, Liviu Vasilescu l-a detașat fără nicio explicație pe comisarul Radu Gavriș la Poliția Județeană Harghita, decizie contestată însă de Gavriș în instanță. Tribunalul București a admis cererea lui Gavriș și a suspendat ordinul de detașare în cadrul unei decizii nedefinitive, dar executorie.
Gestul lui Vasilescu a fost perceput atunci "ca o reglare de conturi la nivelul conducerii Poliției Române" în urma scandalului declanșat de întâlnirea cu liderii clanului Duduianu