Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un vapor cu aburi din vremea Agathei Christie face și azi croaziere pe Nil

vapor.png

Vaporul cu aburi ”Sudan” pe Nil, 3 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cu aerul său Belle Epoque, vaporul cu aburi ”Sudan”, construit în 1885 și care a inspirat-o pe celebra romancieră britanică Agatha Christie, sfidează timpul și își continuă croazierele pe Nil, transmite AFP.

Linia elegantă a navei de 73 m lungime și 14,5 lățime ancorată în portul Assuan, din sud-estul Egiptului, contrastează cu celelalte ambarcațiuni, cele mai multe rudimentare.

În ciuda restricțiilor impuse de pandemie, care a ținut la mal navele de croazieră timp de luni de zile, ”Sudan” și-a reluat rapid activitatea, în octombrie 2020. ”Am primit cereri de rezervări aproape imediat”, spune căpitanul vasului, Amir Attia.

Ambianța călătoriei cu această navă a inspirat-o pe Agatha Christie la scrierea primelor capitole din romanul ”Moarte pe Nil”, apărut în 1937, carte care s-a bucurat de mai multe ecranizări, ultima dintre acestea, cea a britanicului Kenneth Branagh, urmând să aibă premiera chiar anul acesta.

Celebra romancieră a călătorit cu această navă, împreună cu soțul ei, arheologul Max Mallowan, în 1933.

Nava a fost construită inițial pentru familia regală a Egiptului și a fost ulterior transformată în navă de croazieră în 1921.

Pasionații de istorie și de croaziere de lux își pot oferi o expediție de 8 zile la bordul acestui vapor, pentru prețuri între 3600 și 4500 de euro.

 

Mai multe detalii aici