Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Până pe 14 aprilie aproape toate locurile pentru vaccinare sunt ocupate

coronavirus_vaccinare.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, până în data de 14 aprilie, au fost ocupate toate sloturile disponibile în centrele de vaccinare, iar din data de 1 aprilie nu au fost deschise alte sloturi deoarece nu există o perspectivă a numărului de doze şi a momentului livrării acestora. Totuși, el susține că a treia etapă de vaccinare va începe în aprilie, aşa cum era programat. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că până pe data de 14 aprilie au fost ocupate ''aproape toate sloturile disponibile'' în vederea vaccinării.
 
Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce persoanelor care sună la call center li se răspunde că nu se mai fac programări, Valeriu Gheorghiţă a explicat: "Motivul este că până pe data de 14 aprilie s-au ocupat aproape toate sloturile disponibile. Neavând un calendar de livrare pentru al doilea trimestru, practic din 1 aprilie nu am deschis alte sloturi, la acest moment, pentru că nu avem perspectiva atât a numărului de doze, ca să stabilim câte sloturi vom deschide pentru programare, cât şi a momentului în care vor fi livrate. În momentul în care vom avea aceste date disponibile, cu siguranţă, în cel mai scurt timp, vor fi disponibile locurile pentru programare şi după data de 14 aprilie", transmite Agerpres.

El a oferit asigurări că dozele recepţionate au fost folosite în beneficiul persoanelor care s-au programat la vaccinare, subliniind că, până pe 17 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare revin persoanelor cu vârstă peste 65 de ani şi celor cu boli cronice. Valeriu Gheorghiţă a arătat că deschiderea altor centre de vacinare depinde de asemenea de calendarul de livrare.

"În momentul în care vom avea un calendar de livrare, atât de la Moderna, pentru a doua jumătate a lunii februarie, pentru că nu avem un calendar precizat, nu ştim o dată la care urmează să ni se livreze, nici pentru luna martie; de asemenea, nu avem un calendar stabilit pentru compania AstraZeneca - nu putem la acest moment să spunem o dată concretă în care pot să fie deschise alte centre de vaccinare. Ceea ce pot să vă asigur - şi lucrurile cred că sunt cât se poate de transparente: numărul de doze pe care noi l-am recepţionat a fost folosit în beneficiul persoanelor care s-au programat la vaccinare. Până pe 17 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice. Deci, practic, se respectă, cumva, proporţia menţionată de 75%, respectiv 25%. Este evident că numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea de programare şi de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare, neavând certitudinea datelor la care sosesc aceste vaccinuri. Altfel, vom fi puşi în situaţia să reprogramăm, ceea ce este total neplăcut şi este un lucru pe care nu trebuie să îl repetăm", a spus el.

Medicul a fost întrebat dacă România menţine obiectivul de a vaccina până în luna septembrie peste 10 milioane de persoane.

E o situaţie de moment legată de diminuarea în săptămâna precendentă a numărului de doze alocate pentru România, este o situaţie cu care s-au confruntat toate ţările membre al Uniunii Europene care se supun aceluiaşi contract, numărul acestor doze a fost diminuat având în vedere dorinţa de creştere a capacităţii de producţie în perioada imediat următoare, au fost contractate în total peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer cu livrare până în luna septembrie, practic aceste doze vor fi livrate până în septembrie ceea ce ne va asigura posibilitatea de vaccinare a acestor persoane. Avem această perioadă de două, trei săptămâni în care fiecare doză care întârzie se regăseşte practic în ceea ce priveşte calendarul de vaccinare. (…) Vor fi recuperate zilele pentru că până la sfârşitul lunii martie vom avea acelaşi număr total de doze. Numărul de persoane vaccinate până la sfârşit de martie va fi acelaşi”, a transmis Gheorghiţă, scrie News.ro.

El a mai afirmat că aprilie rămâne luna când va începe şi a treia etapă de vaccinare.