Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de migranți blocați în Bosnia-Herzegovina: ”Animalele o duc mai bine ca noi” (reportaj Der Spiegel)

bosnia.png

Refugiați blocați în Bosnia Herțegovina, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
Der Spiegel

După ce Uniunea Europeană a blocat ”Ruta Balcanică”, tot mai mulți migranți au rămas blocați în Bosnia Herțegovina. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproape 10 000 de oameni trăiesc aici în condiții inumane, de ani de zile. Despre situația lor în reportajul realizat la fața locului de Der Spiegel.

Nasim Hussein a încercat până acum de 13 ori să ajungă în Uniunea Europeană, dar de fiecare dată a fost reținut de forțele de ordine din Croația, bătut și tâtât înapoi în Bosnia. Locuiește pur și simplu în pădure, într-un cort făcut din crengi acoperit cu deșeuri din plastic și se întreabă dacă va mai fi în viață la primăvară. Are doar 21 de ani și vine din Pakistan.

Până în 2015 refugiații puteau trece prin Serbia și Ungaria, până în țările nordice. Dar de atunci Uniunea Europeană a blocat această rută iar mii și mii de oameni au rămas blocați aici, unde dorm prin păduri, printre ruine sau prin case părăsite. Locurile din taberele special amenajate pentru migranți sunt de mult ocupate și, în plus, unul din cele mai mari dintre ele, cea de la Lipa, a fost distrusă de curând într-un incendiu.

 

Reportajul integral aici