Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova nu (mai) crede în... restricții

moscova_covid.png

Centru pentru vaccinare anti-covid, Moscova, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Moscova a continuat miercuri relaxarea restricţiilor în vigoare de luni de zile pentru a limita pandemia de COVID-19, pe baza scăderii numărului de contaminări, relatează France Presse şi Reuters citate de Agerpres.

"Pandemia este în declin şi, în această situaţie, datoria noastră este de a crea condiţiile pentru restabilirea economiei", a anunţat primarul capitalei ruse Serghei Sobianin.

Barurile, restaurantele şi cluburile de noapte vor putea rămâne deschise din nou după ora 23:00, iar telemunca pentru 30% din personal nu mai este obligatorie.

Decretul lui Sobianin nu ridică însă interdicţia impusă manifestaţiilor publice în aer liber, într-un moment în care susţinătorii opozantului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi au chemat duminică la un miting pentru al doilea weekend consecutiv.

Aceste acţiuni de protest considerate ilegale s-au soldat pe 23 ianuarie cu 1.500 de arestări la Moscova şi aproape 4.000 în toată Rusia. Sobianin a calificat manifestaţia inacceptabilă, din cauza epidemiei.

Primarul Moscovei a declarat miercuri că situaţia epidemiologică a continuat "să se amelioreze" în metropola de 12 milioane de locuitori.

"Mai mult de 50% din paturi sunt libere în unităţile COVID-19, este o premieră de la mijlocul lunii iunie" 2020, a notat el.

"Cele mai calde felicitări pentru voi, prieteni, pentru victoria noastră comună şi încă un pas către întoarcerea la viaţa normală în frumosul oraş Moscova", a adăugat el.

La Moscova, 2.317 de noi contaminări au fost înregistrate marţi şi 5.572 de persoane declarate vindecate.

În ciuda unui al doilea val al epidemiei, care a început în toamna trecută,, autorităţile ruse nu au instituit carantina generală, pentru a proteja o economie deja slăbită.

Rusia, care a lansat un program de vaccinare voluntară cu vaccinul rusesc Sputnik V în decembrie, a înregistrat o scădere constantă a cazurilor în ultima lună, de la o creştere record zilnică pe 24 decembrie. Ţara a rezistat impunerii unui nou lockdown strict, bazându-se în schimb pe măsuri specifice.

Kremlinul se bazează pe campania de vaccinare în masă aflată în desfăşurare pentru a învinge epidemia.

Potrivit cifrelor oficiale publicate zilnic, ţara a înregistrat marţi, de la începutul pandemiei, 3.756.931 de cazuri de coronavirus, dintre care 70.482 de decese.