Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod portocaliu de ninsori în R.Moldova. Peste 170 de autovehicule, deblocate de salvatori pe traseele din țară

masini_zapada.jpg

Zeci de mașini au fost blocate, noaptea trecută, la Palanca

Cod Portocaliu de ninsori în R.Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță și joi precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare. Cea mai afectată zonă este sudul R.Moldova. Zeci de oameni au rămas blocați în mașini, peste noapte, iar mai multe sate au rămas izolate din cauza nămeților. Peste 170 de autovehicule au fost deblocate de salvatori și pompieri pe traseele din țară. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat lucrări de tractare și deblocare a mașinilor de mare tonaj, ambulanțelor dar și a autoturismelor care au rămas prinse în nămeți pe drumurile din centrul și sudul țării. 

Cele mai multe operațiuni de deblocare și salvare a oamenilor afectați de condițiile meteo nefavorabile au avut loc pe traseele din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cahul Taraclia, UTA Găgăuzia, Anenii Noi, Criuleni, Cimișlia și municipiul Chișinău.

La Căușeni, o femeie însărcinată a fost ajutată de salvatori să ajungă la spital, iar în mai puțin de o oră a dat naștere unei fetițe perfect sănătoase. Din cauza viscolului, două ambulanțe au rămas blocate pe drumurile din Taraclia. O altă ambulanță s-a împotmolit pe drum în localitatea Burlăceni, raionul Cahul.

În UTA Găgăuzia pompierii au deblocat 20 de autovehicule în care se aflau 35 de oameni, iar în orașul Cimișlia, salvatorii au deblocat un autobus de ruta internațională cu 15 pasageri.

Să spunem că, noaptea trecută, câteva zeci de mașini au fost blocate, în vama Palanca.”Oamenilor nu li s-a oferit nici o explicație clară ce s-a întâmplat, nici măcar nu au fost întrebați dacă au nevoie de ceva”, afirmă deputatul moldovean, Dumitru Alaiba. ”De la 9 seara oamenilor li se tot spunea că peste 2 ore se rezolvă. Și apoi iarăși 2 ore. Și la un moment dat, pentru că oamenii au încercat să obțină explicații, responsabilii au încetat să răspundă măcar la telefon. Iar dacă e situație absolut excepțională, oamenii trebuie ajutați cu chestii elementare. Pentru că e iarnă, zăpadă, viscol și noapte. Nu li s-a oferit nici măcar un ceai sau o bucată de ceva. Semne din astea mici ilustrează cât de responsabil, cât de respectuos este acest stat față de cetățenii săi. Nu le datorează oamenilor nici măcar o simplă explicație”, spune Dumitru Alaiba. 

Autoritățile îndeamnă șoferii să fie prudenți, să aibă mașinile echipate, iar călătorii, să se informeze din surse sigure despre situația traficului rutier pe drumurile naționale, dar și despre starea vremii în statele de destinație. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre situația din R.Moldova, aflată sub Cod portocaliu de ninsoare