Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns Polonia să interzică aproape total avorturile

polonia_avort.jpg

Cum a ajuns Polonia să interzică aproape total avorturile
Cum a ajuns Polonia să interzică aproape total avorturile
Sursa imaginii: 
AFP

Guvernul polonez a publicat decizia Curții Constituționale asupra avortului luată în data de 22 octombrie 2020. Astfel, după mai mult de trei luni, această decizie, extrem de controversată pentru societatea poloneza, intră în vigoare. Polonia devine oficial statul membru UE cu cel mai restrictiv cadrul legal pentru dreptul la avort.

Coincidență sau nu, miercuri după amiază, guvernul polonez a publicat decizia Curții Constituționale cu privire la avort în aceeași zi în care lumea întreagă comemorează ziua Internațională a Holocaustului. Nu puțini au fost cei care au încercat să atragă atenția asupra acestei coincidențe, făcând aluzie la nepăsarea guvernului față de un asemenea eveniment important pe care l-a cvasi-ignorat prin faptul că a publicat această decizie de o importanță primordială pentru polonezi. Unele activiste din mișcarea Greva Femeilor (Strajk Kobiet) au numit decizia de miercuri ”un holocaust al drepturilor omului”.

Ce este însă și mai important, rezultă din efectele imediate intrării în vigoare ale acestei decizii. Începând cu momentul publicării, avortul în Polonia este permis doar în cazul incestului, al unor malformații congenitale ale embrionului și în cazul în care fătul pune în pericol grav viața mamei. Până și violul nu mai poate fi luat legal în considerare drept motiv ce ar permite avortul. Conform motivației oficiale emise de Curtea Constituțională poloneză, embrionul uman este ”o ființă umană nenăscută”, și deci conform art. 38 din Constituția Poloniei ”îi este asigurat dreptul la protecția vieții”.

Reacția la nivelul societății nu a fost greu de prevăzut. Mii de polonezi au ieșit ieri spontan în stradă în cele mai mari orașe poloneze, iar mișcarea Greva Femeilor a chemat la proteste în Varșovia astăzi începând cu ora 19.00, în timp ce mâine se va ieși la nivel național, în mod organizat, pregătit din timp, la proteste. Nu putem exclude ca mâine să fim martorii unei reiterări a protestului imens ce a avut loc în 27 octombrie, atunci când multe sute de mii de polonezi au ieșit în străzi în sute de localități urbane mari, medii și mici, și chiar în zone rurale.

De partea sa, partidul Lege și Justiție a retras astăzi un proiect de lege depus în Sejm încă în luna noiembrie, ce intenționa în mod vag să lanseze un compromis vizavi de problema avortului după publicarea și intrarea în vigoare a deciziei. Astăzi a fost făcut anunțul că Lege și Justiției și-a retras proiectul de compromis, ceea ce înseamnă că pentru partidul de guvernare acest subiect este închis.

Cam ce ar însemna intrarea în vigoare a acestei legi în câteva cifre din punct de vedere al vieții de zi cu zi? Ei bine, organizația Avort Fără Frontiere, organizație internațională ce ajută femeile în probleme de avort, inclusiv pentru deplasarea în afara Poloniei pentru avort, a făcut publice recent următoarele cifre pentru Polonia: în perioada decembrie 2019 și până la 22 octombrie 2020, ziua în care a fost făcută publică decizia anti-avort, s-au adresat pentru ajutor 2700 de femei din Polonia cu probleme embriopatologice. În medie câte 250 de femei din Polonia au apelat la această organizație lunar pentru a fi ajutate să facă avort în afara Poloniei. Imediat după luarea acestei decizii, în numai o lună și jumătate, până la mijlocul lunii decembrie încă 2500 de femei s-au adresat pentru ajutor. Așadar, numărul femeilor care ar opta pentru avort din motive embriopatologice în afara Poloniei a crescut de 6-7 în mai puțin de două luni, în medie între 1300-1500 de femei poloneze sunt constrânse în prezent pentru avort în afara granițelor Poloniei. Mai mult, statistic fiecare a treia femeie din Polonia a făcut cel puțin o dată în viață un avort. Ne putem da seama în baza acestor date cam care este magnitudinea acestei probleme pentru femei în Polonia și societatea poloneză per ansamblu.

E greu de făcut predicții în acest moment, dar știm cum a evoluat percepția guvernării partidului Lege și Justiției față de mișcările de protest fin ultimii 5-6 ani. Dacă în 2016, de exemplu, atunci când mișcarea Greva Femeilor aducea în străzi peste o jumătate de milion de protestatari, partidul Lege și Justiție își retrăgea proiectul de lege împotriva avortului, atunci pe finalul lui 2020 și începutul lui 2021, această guvernare a devenit mult mai asertivă și arogantă. Proteste săptămânale au tot avut loc pe parcursul ultimelor 3 luni, iar unele din ele au fost dispersate cu gaze lacrimogene, intervenția trupelor anti-tero și rețineri foarte contestabile din punct de vedere legal.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski