Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum își poate dubla România capacitatea de vaccinare în februarie?

vaccin_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

România își poate dubla numărul de persoane imunizate zilnic dacă AstraZeneca va livra Uniunii Europene, în februarie, 36 din cele 80 de milioane de doze de vaccin promise”, afirmă la RFI medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie. El subliniază, însă, că deocamdată România nu se bazează pe aceste vaccinuri. „Dacă ar primi și vaccinurile AstraZeneca, România ar putea imuniza până la 80.000 de persoane zilnic, adică dublu decât în prezent”, spune medicul.

Informațiile vin în contextul în care AstraZeneca a anunțat că nu va putea furniza numărul de vaccinuri promise inițial, fapt care a generat critici dure din partea UE. De altfel, UE urmează să decidă vineri dacă aprobă utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca. Specialiștii anticipează că, foarte probabil, UE va aviza favorabil vaccinul produs de această companie.

Între timp, în țară se fac cercetări pentru a se afla cum au ajuns să fie imunizate persoane care nu trebuiau să se regăsească în etapa a doua de vaccinare. O explicație pentru această situație oferă coordonatorul Grupului de Vaccinologie, Gino Dumitra. El atrage atenția că zilnic, la finalul programului, personalul care imunizează populația rămâne cu doze de vaccin desigilate pe care nu are cui să le administreze, situație apărută din cauza celor care nu se prezintă la vaccinare.

Medicul mai spune că, în aceste condiții, este posibil să fi fost vaccinate persoane care nu ar fi trebuit să se regăsească în etapa a doua de vaccinare, tocmai pentru ca dozele desigilate rămase nefolosite să nu expire. Afirmațiile sale vin în contextul în care aproximativ 1300 de persoane s-ar fi vaccinat în etapa a doua, deși nu îndeplineau criteriile menționate de lege.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că vor fi făcute controale la centrele de vaccinare, iar medicii coordonatori ai centrelor unde sunt descoperite astfel de probleme vor fi cercetați disciplinar, iar Guvernul va decide sancțiuni.

În fine, medicul Gino Dumitra mai spune că Ivermectina nu este recomandată în tratarea Covid 19, un mesaj în acest sens fiind transmis și de Colegiul Medicilor din România în contextul informațiilor din mass media privind „efectele minune” ale acestui medicament de uz veterinar.

Ascultă:

 
Medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, despre campania de vaccinare