
Social
Pacient cu arsuri grave, programat pentru Belgia, întors de două ori din drum
Cazul a stârnit critici din partea unor reprezentanți ai victimelor de la Colectiv, care amintesc de cât de importante sunt uneori minutele în atstfel de cazuri pentru evoluția acestor pacienți.
Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, povestește într-o postare pe Facebook cum pacientul a fost pregătit și stabilizat pentru transport de echipa de la Iași și-l acuză pe șeful DSU, Raed Arafat de rea voință.
În urma reacțiilor din spațiul public, DSU a ieșit joi cu explicații, explicații care nu îi sunt însă de folos pacientului aflat în stare gravă. După o escală la Timișoara și după ce piloții au constatat că sunt probleme cu depresurizarea, s-a luat decizia de a nu se face transportul spre Belgia.
Pacientul a fost internat, într-un final, la Spitalul de Urgență Floreasca în condițiile în care practic România și-a recunoscut practic incapacitatea de de a trata cu șanse de reușita marii arși, trimițându-i în străinătate.
Șefului DSU i se reproșează de către reprezentanții victimelor de la Colectiv faptul că s-a încăpățânat să trimită un aparat de zbor cu capacități limitate. De ce nu s-a apelat la Ministerul Apărării pentru un aparat capabil să efectueze zborul în siguranță? Sunt întrebări lansate în spațiul public de către rudele victimelor de la Colectiv.
Iată însă explicațiile DSU.
„Misiunea a fost planificată să se desfășoare ieri, 27.01.2021, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08.00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la București pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuție, de la Iași la Bruxelles, Belgia. Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iași, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timișoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timișoara, piloții IGAv au constat functionarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a cabinei avionului și astfel misiunea de zbor a fost anulată”, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.
„Dat fiind faptul că zborul la o altitudine optimă, de siguranță nu reprezenta nici un risc, a fost luată decizia transferului pacientului la București. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, pacientul va fi internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, la secția de chirurgie plastică și reparatorie”, explică DSU.
Departamentul pentru Situații de Urgență precizează că avionul a fost recepționat pe 28 decembrie 2020, după efectuarea unor lucrări de reparații capitale la un motor, revizie majoră la celălalt motor și lucrări periodice după 100 de ore de zbor, nefiind executate reparații la instalația de presurizare a avionului. Din momentul recepționării, aeronava a zburat 40 de ore și a îndeplinit cu succes 3 misiuni SMURD, dintre care 2 externe și 1 pe teritoriul României, nefiind întâmpinate probleme de natură tehnică, se arată în comunicat.
„Avionul a decolat fără probleme, s-a depresurizat pe drum, pentru a nu risca viaţa echipajului şi a pacientului s-au întors. E un incident întâlnit în aviaţie, nimic neobişnuit. Pacientului i s-a găsit loc la Spitalul Floreasca, va primi îngrijirile de care are nevoie”, a explicat pentru Aleph News Raed Arafat, şeful DSU.