Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendiu la un pavilion al spitalului Matei Balș

Un incendiu s-a produs în această dimineata la un pavilion al spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. Din primele informații sunt  cel puțin trei victime decedate din rîndul pacienților. Aceștia se aflau la parterul pavilionului.

Actualizare 9h115: Spitalul Marius Nasta a primit patru pacienți, doi bărbați și două femei, cu vârste între 62 și 84 de ani, dintre care două persoane sunt stabile, iar două, un bărbat și o femeie, sunt la terapie intensivă, în stare mai gravă, a declarat joi directoarea spitalului Beatrice Mahler. Spitalul mai are disponibile 32 de locuri COVID, a precizat Mahler.

 

Actualizare 9h10. Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș, unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în care au decedat patru persoane. Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă. Procurorii au solicitat imaginile luate de camerele du supraveghere din secția afectată de incendiu. În salonul din care ar fi pornit incendiul nu existau camere de supraveghere, conform informațiilor din media.

Medicul Adrian Streinu Cercel despre pacienții internați în acel pavilion, dar și despre strae clădirii. Potrivit acestuia, avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

 

Actualizare 8h50. Vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparținătorii celor 102 pacienți, anunță ministrul de interne, Lucian Bode, care îî felicită pe pompieri pentru că au limitat o catastrofă.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt:

021.2069398
021.2648515

Care a fost starea pacientilor în momentul evacuării, a explicat în această dimineață medicul Bogdan Oprița, coordonatorul medical al intervenției.  
 

 

Filmul evenimentelor  a fost refacut de colonelul orlando schiopu, comandantul interventiei 

 

  

 

Actualizare 8h30: Toți pacienții evacuați au fost transferați fie în alte pavilioane de la Matei Balș, fie la alte spitale din București, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Unii dintre ei au ajuns si la Spitalul Floreasca din Capitala. La RFI Radu Țincu (AUDIO), medic ATI Floreasca, atrage atenția asupra situației pacienților relocați de la Institutul Matei Balș.

    

 

Actualizare 7h54: Șeful DSU, Raed Arafat ()AUDIO), a anunțat în urmă cu puține momente că patru persoane au murit în incendiul izbucnit în această dimineață la Insitutul Matei Balș din Capitală.  

 

UPDATE: Peste 120 de pacienți au fost evacuați. pacienții sunt trimiși spre alte spitale din București. 

Peste 200 de pacienți pot fi primiți la Spitalul Victor Babeș din Capitală, a anunțat managerul unității la Digi 24. Sptitalul Marius Nasta a anunțat deja că poate primi 30 de pacienți. A fost activat planul roșu de intervenție.

Incendiul a avut loc la parterul unui corp de cladire,pavilionul 5, în care se aflau în jur de 100 de persoane. Pompierii spun că au fost degajări mari de fum La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare.

Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.

''Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare'', se arată într-o informare a Ministerului Sănătății.

Între timp a fost deschisă o anchetă penală. Parchetul de la langa Tribunalul București se va ocupa de ancheta penala. Cea mai probabila incadrarea va fi cea de ucidere din culpa si de vatamare corporala din culpa. Prima etapa a investigatiei este cercetarea la fata locului pentru a stabili o cauza preliminara a incendiului de la Institutul Matei Bals. 
Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.