Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raed Arafat: Patru pacienți morți în incendiul de la Institutul Balș. Planul roșu de intervenție, activat

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat în urmă cu puține momente că patru persoane au murit în incendiul izbucnit în această dimineață la Insitutul Matei Balș din Capitală.  Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. În acest caz a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Trei persoane au murit carbonizate, iar a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat, a anunțat medicul Raed Arafat. El a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului, a mai precizat el. Arafat a mai spus că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: La ora 5.03 incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat.

Rămâne problema celor care vor investiga cauzele incendiului, asupra cărora nu vom specula. În afară de cei 4 decedați, nu există persoane care au suferit probleme grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienți cu arsuri.

 

Prof.dr. Streinu Cercel: “Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de COVID medii spre severe. Erau ținuți cu mască de oxigen. Avizele sunt în ordine. Ultima linie de oxigen a fost montată în noiembrie.”

Conform comandatului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, fiind afectate patru saloane. El a precizat că erau degajări mari de fum și exista riscul extinderii focului spre etajul 1, pe fațada clădirii.

Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp. Patru saloane erau afectate., iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției.

S-a intervenit în interior și exterior cu 24 de echipaje, patru descarcerări și 10 microbuze pentru transport persoane. Medicul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București, a spus că au fost 38 echipaje de prim ajutor, șase de terapie mobilă, cinci de victime multiple. Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni.

Au fost evacuate 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon.