Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MS: Alte 10 noi cazuri de infectare cu tulpina SARS-CoV-2 din UK, confirmate în România

pexels-cdc-varianta-virus.jpg

Image source: 
pexels.com

Alte 10 noi cazuri de infectare cu tulpina de Sars Cov- 2 din UK au fost confirmate în România, a transmis vineri Ministerul Sănătății. 

Autoritățile transmit că este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. 

În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Rezultatele probelor au fost raportate in această după amiaza la INSP/CNSCBT. 

 “Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife. Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2.