Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 | Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană

vaccin_oxord_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat, în urmă cu puțin timp, ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin anticoronavirus care primește aprobare în Uniunea Europeană, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Aprobarea din jurul acestui vaccin a fost însă marcată de discuții tensionate între Bruxelles și producătorul britanico-suedez, compania fiind suspectată că nu și-a respectat acordul dat blocului european și că ar fi „deviat” doze către Regatul Unit. 

Disputele au început după ce, săptămâna trecută, compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene, din cele 100 de milioane de doze promise, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Vaccinul trebuie administrat în două doze standard, iar a doua doză trebuie administrată la o distanță în timp cuprinsă între 4 și 12 săptămâni după prima. Rezultatele a patru studii clinice din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul COVID-19 AstraZeneca a fost sigur și eficient la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Studiile au implicat aproximativ 24 de mii de persoane, dar au născut controverse și au trebuit refăcute, după ce s-a dovedit că pe grupurile de vârstă de peste 65 de ani eficiența sa este mult mai mică. De altfel, Agenția germană pentru imunizare a declarat că nu recomandă imunizarea persoanelor vârstnice cu acest vaccin.

Universitatea Oxford și compania AstraZeneca au depus la începutul lunii ianuarie ,la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului anticoronavirus. Următorul pas este aprobarea oficială a vaccinului de către Comisia Europeană.

Acest vaccin se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna), și anume vector viral nereplicativ. Este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.