Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul AstraZeneca aprobat în UE pe fundalul disputei privind livrarea stocurilor

p048329-377899.jpg

vaccin Astra
UE ține de acum un ochi pe vaccinurile care ar putea pleca spre Regatul Unit
Sursa imaginii: 
European Union

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vineri 29 ianuarie vaccinul pus la punct de AstraZeneca pentru cei de peste 18 ani. Intre timp continuă disputa între această firmă farmaceutică și UE din cauza incapacității firmei de a livra mai mult de 40% din cantitatea promisă. Bruxelles suspectează aici o lipsă de transparență și lansează acum un sistem de licențe pentru exportul vaccinurilor. 

Disputa între UE și Astra Zeneca are drept consecință introducerea unei licențe de export al vaccinurilor din UE, care nu este o interdicție, ci o măsură de transparență –spune Comisia Europeană. 

Astfel, orice export dintr-un stat membru UE spre o țară din afara spațiului comunitar va trebui aprobat de autoritățile naționale în câteva ore de la depunerea cererii. Excepție fac destinațiile din Balcani și din Parteneriatul estic (Moldova), țările în curs de dezvoltare ca și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein. 

UE ține de fapt aici un ochi pe vaccinurile care ar putea pleca spre Regatul Unit și asta fiindcă bănuiește că dozele vaccinului Astra Zeneca care nu-i vor mai fi livrate au fost de fapt cumpărate de Londra la un preț mai mare. 

Iar disputa cu AstraZeneca continuă fără speranță de rezolvare rapidă. 

Comisia Europeană a publicat părțile relevante ale contractului cu AstraZeneca, al cărui conținut firma il voia confidențial.

Se remarcă astfel că AstraZeneca s-a angajat să furnizeze cantitățile cerute de UE făcând „cele mai mari eforturi în limita posibilităților”. Această formulare ambiguă și interpretabilă, acceptată de ambele părți , este de fapt cea care pune AstraZeneca în pozitie de forță pentru moment. 

Dar se mai remarcă și că AstraZeneca s-a angajat să producă vaccinul pentru UE pe teritoriul european comunitar sau în Regatul Unit. Prin urmare, spune Bruxelles, argumentul tehnic care ține de probleme de producție la Senneffe, în Belgia, nu stau în picioare. 

In lumina acestor schimburi de replici deloc plăcute între blocul comunitar și firma suedezo-britanică, UE ar putea invoca articolul 122 din Tratele comunitare – clauza de solidaritate. 

Cum cele peste 80 de milioane de doze așteptate de la AstraZeneca în primele luni ale anului nu vor sosi în totalitate (vreo 17 milioane ar putea fi livrate în jur de 1 februarie) , președintele UE Charles Michel a avut ideea clauzei de solidaritate prin care statele membre să se ajute reciproc cu stocurile avute la dispoziție.