Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


IGSU: Peste 300 de clădiri în care funcţionează unităţi medicale, fără autorizaţie de securitate la incendiu

incendiu1.jpg

Incendiu în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț ( 14 noiembrie 2020) Foto: Exploziv TV Neamț
Sursa imaginii: 
Facebook/Exploziv TV Neamt

Peste 300 de clădiri în care funcţionează unităţi medicale publice sau private, la nivel naţional, nu deţineau autorizaţie privind siguranţa la incendiu, la sfârşitul anului trecut, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Dintre acestea, peste 180 nu au nici avizul de securitate la incendiu, care presupune un plan privind respectarea măsurilor de prevenire.

„Din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi. Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, se arată într-un raport al  IGSU după incendiul din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, citat de News.ro.

Autorizaţia de securitate la incendiu certifică faptul că o construcţie respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Actul trebuie solicitat după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi înainte de darea în funcţiune a clădirii.

Deţinătorii clădirilor au obligaţia de a obţine avizul şi autorizaţia de siguranţă la incendiu.

Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, unde vineri dimineaţă a izbucnit incendiul în care șase pacienţi au murit, deţine aviz de securitate la incendiu fără a avea autorizaţia de securitate la incendiu, a transmis, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ultimele controale la clădirea care are parter, subsol, trei etaje şi mansardă au fost făcute de pompieri în lunile martie şi noiembrie ale anului trecut.