
Social
Raport: Deficiențe grave în spitalele din România. Lista unităților sanitare cu probleme
incendiu1.jpg

292 de controale au fost făcute în secțiile ATI din unitățile sanitare, după tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț, fiind constatate aproape 2.000 de deficiențe, potrivit raportului IGSU, datat 15 decembrie 2020.
Practic, secțiile ATI funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, nu se asigură condiții pentru limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, construcțiile nu sunt echipate cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar acolo unde acestea există, nu funcționează. De asemenea, nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de hidranți și nici întreținerea instalațiilor de detectare și de stingere a incendiilor. Raportul mai arată că în spitale nu se asigură dotarea cu stingătoare, nu funcționează instalația de iluminat de securitate, căile de evacuare nu sunt marcate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat. Totodată, nu sunt asigurate condițiile de acces al autospecialelor de intervenție la obiectiv și nu este constituit Serviciu Privat pentru Situația de Urgență.
În zeci de județe sunt clădiri ale unităților sanitare în care nu se asigură condițiile de evacuare a pacienților și a angajaților în cazul de urgență.


Documentul IGSU arată că din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.
Potrivit sursei citate, 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.
Situaţia unităţilor sanitare din punct de vedere al avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, în 16 noiembrie 2020:
- Număr unităţi sanitare de stat şi private cu paturi ( cu personalitate juridică) – 553
- Număr clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi, dintre care: – 1392
- Număr clădiri autorizate privind securitatea la incendiu 310 (autorizaţia a vizat întreaga clădire)
- Număr clădiri autorizate parţial privind securitatea la incendiu – 52
- Număr clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu – 302
- Dintre clădirile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu de la nr. crt. 5, deţin aviz: – 120
- Număr clădiri care nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu – 728.
În perioada ianuarie-octombrie 2020, s-au făcut controale la 488 unități sanitare cu paturi; au fost constatate aproape 4.000 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.
VEZI AICI RAPORTUL CONTROALELOR DIN 2020 - lista spitalelor cu probleme
În 2019 au fost făcute controale la 527 de unități sanitare cu paturi, fiind depistate 3.769 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.
VEZI AICI RAPORTUL CONTROALELOR DIN 2019 - lista spitalelor cu probleme
Deficienţele importante care se regăsesc la majoritatea unităţilor sanitare controlate:
- funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;
- neasigurarea echipării construcţiilor cu mijloace de detectare, semnalizare şi alaimare în caz de incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametri Ia care au fost proiectate;
- neorganizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu;
- capacitatea redusă de salvare a pacienţilor care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici şi asistente), în special din turele de noapte.
Toate măsurile aflate în rapoartele pe 2019 si 2020 au fost comunicate instituțiilor vizate. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor acestor măsuri.Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare. Vineri dimineață, un incendiu a cuprins pavilionul Covid al Institutului „Matei Balș” din Capitală. Bilanțul tragediei a urcat, duminică, la 7 decese.