Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Rusia mea este în închisoare!” Rușii au scandat din nou pentru eliberarea lui Navalnâi

navalnai_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a "deplâns'' într-un tweet, ''arestările masive" din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia şi "utilizarea disproporţionată a forţei" împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor.Și secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali care au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea opozantului Alexei Navalnîi. 

"Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale'', a scris Josep Borrell pe Twitter. Acest protest al şefului diplomaţiei europene vine cu puţin timp înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

Reacția lui Borell vine după ce și secretarul de stat American a condamnat acțiunile Moscovei. ”'Statele Unite condamnă utilizarea persistentă de tactici brutale de către Rusia contra unor manifestanţi paşnici şi a unor jurnalişti pentru a doua săptămână consecutiv, şi îşi reînnoiesc apelul la eliberarea celor care au fost arestaţi, printre care Aleksei Navalnîi”, a transmis Antony Blinken. În replică, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de "ingerinţă flagrantă" în afacerile sale interne. Poliţia rusă a arestat ieri peste 3.800 de persoane şi a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv capitala, în timpul noilor proteste care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, relatează AFP.

La Sankt Petersburg, o altă fortăreaţă a opoziţiei, aproape 3.000 de oameni adunaţi într-o piaţă din centrul oraşului au fost dispersaţi de forţele anti-revoltă. Manifestaţii au avut loc şi în Vladivostok şi Novosibirsk. Autorităţile ruse spun că aceste proteste nu au fost autorizate. Potrivit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea demonstraţiilor, cel puţin 3.838 de persoane au fost arestate în 82 de oraşe, dar în principal la Moscova unde au fost reținute peste o mie de persoane. ”Rusia mea este în închisoare!”, au scandat manifestanții.

”După cum vedeţi, nimănui nu-i e teamă”, a spus pentru AFP Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani. Printre cei arestaţi se numără şi soţia lui Navalnîi, Iulia, au anunţat aliaţii opozantului pe reţelele sociale, transmite Reuters. Aceste adunări de ieri urmează după o primă zi de manifestaţii sâmbăta trecută, când zeci de mii de oameni s-au reunit în numeroase localităţi. Poliţia a operat peste 4.000 de reţineri şi au fost deschise în jur de 20 de anchete penale.

Totul se întâmplă în contextual în care Aleksei Navalnîi urmează să compară în faţa judecătorilor săptămâna aceasta. El este vizat de mai multe proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale, opozantul riscă 'în jur de 2 ani şi jumătate' de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014. Majoritatea aliaţilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.

În pofida presiunilor, Navalnîi i-a chemat din nou pe ruşi să coboare în stradă. ”Nu vă fie teamă. Majoritatea este de partea noastră. Să mergem să o deşteptăm', a îndemnat el într-o scrisoare postată pe blogul personal. Să mai spunem că tot duminică, într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc în centrul Moscovei, după ce s-a umezit cu un lichid inflamabil. El a fost dus de urgenţă la spital, după ce ofiţerii şi trecătorii au stins focul în câteva momente de când s-a aprins, potrivit unui comunicat al poliţiei din Moscova, citat de Reuters. Acesta a adăugat că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.