Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zece morți care nu au schimbat nimic la Spitalul din Piatra Neamț!

salonul-de-la-spitalul-judetean-neamt-care-a-luat-foc-8-e1605384924856-640x400.jpg

Salonul-de-la-Spitalul-Județean-Neamț-care-a-luat-foc-8-e1605384924856-640x400
Pat din salonul mistuit de flăcări la Piatra Neamț
Sursa imaginii: 
G4Media

Au trecut trei luni de la tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț și nu s-a întâmplat nimic în unitatea medicală. Controale care vin și pleacă după ce aplică amenzi pentru probleme știute de zeci de ani. Amenzi plătite din bugetul spitalului. 

Un incendiu izbucnit noiembrie 2020 în secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamț a ucis zece pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Medicul de gardă, medicul erou cum a fost numit doctorul Cătălin Denciu, se află într-un spital din Belgia. A suferit arsuri grave. În tot acest timp, Asociația Dăruiește Viață va începe construcția spitalului modular de la Piatra Neamț la sfârșitul acestei săptămâni

Se tratează bolnavi într-o clădire din 1935 care are ca recomandare un singur cuvânt: demolare!

Februarie 2021. La trei luni de la tragedia în care și-au pierdut viața zece bolnavi cu SARS Cov 2 spitalul din Piatra Neamț a încremenit. Doar controalele vin și pleacă. Constată aceleași nereguli știute de zeci de ani. Aplică amenzi plătite din bugetul unui spital de provincie, adică tot din banii publici.

De trei săptămâni spitalul are un nou manager. A ajuns prin concurs. Alexandru Filimon bifează prima realizare: „ Facem verificări la instalațiile electrice și de fluide medicale pentru care s-au încheiat contracte și s-au pus pe SEAP aceste achiziții. După ce am venit eu ca manager. Secția de Terapie Intensivă e închisă . Datorită celor de la Parchet este sigilată. Avem nouă paturi la Terapie Intensivă Covid-19. Noi avem un spital pavilionar. Avem opt clădiri. Împreună cu cei de la ISU am făcut un plan de remediere a deficiențelor. Tocmai am avut un control săptămâna trecută. S-au constatat mici și mari deficiențe care erau cunoscute dar nu erau rezolvate!

Managerul Spitalului din Piatra Neamț, Alexandru Filimon spune ca unitatea medicală are și clădiri construite în 1935. 1935. Și încă funcționale. Bolnavii se tratează în corpuri de clădire care au recomandare de demolare. Managerul Spitalului din Piatra-Neamț, Alexandru Filimona a explicat: „ Pentru clădirea Pediatriei am luat cea mai mare amendă. Este un proiect neterminat și datorită acestui lucru nu avem avizul ISU. Nu avem lumini de veghe. Semne de ieșire la capătul culoarelor, planuri de evacuare care lipsesc din anumite saloane. Nu sunt peste tot instalații de detectare a fumului. Nu știu ce știți despre spitalul din Piatra Neamț dar avem corpuri de clădire din 1934 pentru care există recomandare de demolare dar corpul este în continuare utilizat!

Dăruiește viață începe lucrările la spitalul modular din Neamț. Peste 13 milioane de euro îngheață în spitalul mobil de la Lețcani, Iași

Dar președintele Consiliului Județean Neamț a alocat, înaintea alegerilor din octombrie, câteva milioane de euro pentru spitalul mobil de la Lețcani, cumpărat împreună cu Consiliul Județean Iași prin Euronest. Peste 13 milioane de euro stau sub lacăt. Bolnavii riscau să înghețe de frig. Deocamdată nimeni nu este responsabil de „înghețarea” banilor publici.

În tot acest timp, Asociația Dăruiește Viață face ceea ce statul român nu a reușit în 31 de ani. Construiește un spital modular. Oana Gheorghiu a povestit la RFI România că: „Vineri am obținut autorizația de construire. Mai mult ne-au luat cele patru avize. Trebuie să așteptăm opt zile de la data anunțului. Nu am stat degeaba. Am terminat partea de proiectare, am pregătit terenul, am făcut organizarea de șantier. La sfârşitul acestei săptămâni sperăm să putem demara lucrările! „Oana Gheorghiu, Dăruiește Viață a subliniat că: „ De obicei campaniile noastre merg bine. Campania de la Piatra Neamț nu a mers atât de bine. Poate au obosit oamenii, poate e început de an.Poate în Moldova nu s-au făcut astfel de proiecte și oamenii sunt mai reticenți. Poate că politicienii le-au promis într-una și spitale și drumuri și multe lucruri nu s-au întâmplat. Acest proiect sigur se va realiza. Vedem ce se întâmplă cu spitalele vechi lăsate de izbeliște în care nu s-au investit bani și în care mergem să ne salvăm viețile și iată oamenii mor!

Ancheta care încearcă să elucideze cauzele tragediei de la Spitalul din Piatra Neamț este în derulare. Potrivit unor surse se pare că nu a fost identificată cauza incendiului. Este așteptată și mărturia medicului erou, Cătălin Denciu. 

Alina Denciu, soția medicului erou nu crede că vocea ei mai contează. A declarat intr-un mesaj pentru RFI România că: 

"Starea soţului meu este bună. Încă sunt răni de vindecat, necesită Încă îngrijiri de specialitate și multă recuperare. Despre tragedia de la Matei Balş nu pot spune decât că simt furie, neputință și resemnarea că în România va mai dura prea mult până vom ajunge la o stare normală. 
Din păcate nu mai am putere pentru a da declarații și nu mai cred că părerea mea contează"