
Social
Saga vaccinurilor pentru UE: Bruxelles își pierde credibilitatea
p048329-377899.jpg

Comisia Europeană nu este în măsură să furnizeze acum un tabel complet al cantităților deja livrate de cele trei firme autorizate pe piața vaccinurilor. Se știe doar că per total, s-au făcut comenzi pentru mai bine de 2 miliarde de doze la mai multe firme farmaceutice.
Stim că vaccinul Pfizer (cu tehnologie ARN mesager) este livrat în UE de la sfârsitul anului trecut și că se speră ca până în vară 70% din populația UE să poată fi vaccinată.
In absolut, Pfizer și Moderna au livrat pâna la 1 februarie 18,5 milioane de doze pentru o populație de peste 500 de milioane.
Se mai spera ca începând cu luna martie UE să fie în măsură să furnizeze vaccinuri și țărilor din Balcani sau Moldovei. Acest lucru nu mai este posibil din cauza întârzierilor (mici) acumulate de Pfizer și mai ales din cauza neînțelegerii majore cu Astra Zeneca.
In primul trimestru al anului, Astra Zeneca (tehnologie clasică cu virus vector) va furniza pentru UE jumătatea din cantitatea promisă prin contract (40 de milioane de doze).
Pentru a compensa această veste proastă, Comisia Europeană anunță că pentru al doilea trimestru, Pfizer urcă livrarea dozelor cu 75 de milioane de doze – un total de 600 de milioane pentru tot anul.
Dar UE şi mai ales Comisia Europeană a suferit o lovitură de imagine vineri seara, în 29 ianuarie, când în elanul de a interzice exportul de vaccinuri spre Regatul Unit – considerat responsabil de problemele cu AstraZeneca – Bruxelles a anulat din greșeală Protocolul pentru Irlanda.
Gafa de proporții, cu implicații potențial extrem de grave pentru stabilitatea regiunii - a fost remarcată de Londra şi nu de Bruxelles. Aceasta a atras atenția președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că a anulat Protocolul la care Bruxelles a lucrat timp de doi ani şi pe care l-a impus britanicilor.
Documentul este un artificiu de geniu născocit de excelenta echipa de negociatori a lui Michel Barnier care, pentru a evita o frontieră fizică între Irlanda și Irlanda de Nord post Brexit, păstrează Irlanda de Nord în piața comună şi în Uniunea Vamală.
Dar în graba de a se răzbuna pe Londra, cabinetul von der Leyen nu s-a consultat cu alte servicii ale Comisiei și nici cu capitalele și a pus la punct vineri seara un document de lucru care anula acest protocol. Greșeala a fost apoi rectificată înainte de a adopta forma finală.
Nu puțini sunt cei care cer acum demisia persoanei responsabile sau chiar a lui von der Leyen şi nu doar de cealaltă parte a Canalului Mânecii, ci chiar şi în Germania.
Președinta Comisiei Europene este de altfel invitată de liderul grupului centrist Renew Europe, Dacian Cioloș, să se explice în fața Parlamentului European.
La Comisie însă, se spune că greșeala este umană, ca „doar Papa de la Roma nu greșește”, iar Ursula von der Leyen a reușit să se pună rău cu tot corpul european de presă dând explicații doar în germană și doar presei germane.