Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rareș Voicu (CNE), despre redeschiderea școlilor: Decizia trebuie luată rațional

rares_voicu_redeschidere_scoli_rational.jpg

Școlile s-ar putea redeschide pe 8 februarie (Sursa foto: Facebook/Primăria Sectorului 6)
Școlile s-ar putea redeschide pe 8 februarie (Sursa foto: Facebook/Primăria Sectorului 6)

Măsurile anti-Covid-19 luate deja în școli sunt insuficiente, declară la RFI președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu. El consideră totuși că școlile trebuie redeschise în localitățile cu puține cazuri de infectare. Decizia ar urma să fie anunțată marți de autorități.

Rareș Voicu explică în ce condiții ar trebui redeschise școlile: ”Noi am spus de la bun început că soluția în momentul de față este ca decizia privind redeschiderea școlilor să fie descentralizată, în funcție de rata infectărilor la nivel local (...). Noi ne dorim descentralizare, dar o descentralizare făcută în mod rațional și cu cap și alocând resursele și know-how-ul necesar către actorii de la nivel local, pentru a înțelege de fapt ce au de făcut”.

El atrage atenția că măsurile sanitare luate deja în școli sunt insuficiente: ”Sunt necesare, cu siguranță, dar nu cred că sunt suficiente. Am auzit din partea unui secretar de stat din Ministerul Sănătății, dacă nu mă înșel, care a spus că se vor face teste rapide în școli, însă cred că este important să avem în vedere și capacitatea școlilor de a face aceste teste rapide, pentru că dacă e să aruncăm un ochi foarte rapid peste rețeaua de medicină școlară din România, vedem că avem aproximativ 1.300 de medici și în jur de 3.600 de asistenți medicali, la peste 18.000 de unități de învățământ, adică de aproape trei-patru ori mai puțin decât necesarul din sistem”.

Președintele Consiliului Național al Elevilor critică faptul că unele măști distribuite în școli sunt neconforme: ”Am auzit din partea ministerului că există un stoc de 36 de milioane de măști pentru elevi, pentru profesorii din sistem, ceea ce e un lucru foarte bun, însă am primit mai multe reclamații sau mai multe sesizări din partea elevilor, a părinților, a directorilor, care ne-au transmis că unele măști pe care le-au primit din partea Inspectoratului sau din partea Primăriei sunt neconforme. Adică nu putem avea în școală echipamente sanitare care pun în pericol viața elevilor și a profesorilor”.

 
Rareș Voicu, despre redeschiderea școlilor și măsurile sanitare din unitățile de învățământ