Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele doze de vaccin de la Moderna se distribuie miercuri în țară

moderna vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) anunță că miercuri vor fi distribuite în centrele din țară peste 26.000 de doze de vaccin Moderna. Cele mai multe doze ajung la Centrul Regional de Distribuție Iași.

Potrivit CNCAV, 26.210 de doze de vaccin de la Moderna vor fi distribuite către centrele regionale din țară, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare.

„Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 - 8 grade Celsius”, anunță reprezentanții CNCAV.

Din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite la Centrul Regional de Distribuție Brașov - 3.960 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Cluj - 3.680 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Constanța - 3.350 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Craiova - 3.620 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Iași - 4.090 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Timișoara - 1.730 de doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze.

„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, mai spun cei de la CNCAV.
Play
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan consideră că una dintre cele mai mari provocări o reprezintă disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19, care în prezent este "mai scăzută" faţă de ceea ce se doreşte.

"Poate cea mai mare provocare pe care o avem acum este disponibilitatea vaccinului, care, faţă de ceea ce ne-am dori, este mai scăzută, dar sperăm cu toţi ca tipurile de vaccinuri pe care acum le avem în curs plus cele care sunt în studiile finale să o putem depăşi în perioada următoare. Ne dorim şi cred că prin aceste vaccinuri vom putea ajunge la acea imunitate de turmă care să ne protejeze, care să ne permită să revenim la acel stil de viaţă normal, dar cu precauţiile de rigoare", a declarat Moldovan în cadrul videoconferinţei "Vaccinarea anti-COVID-19: recomandări şi precauţii".