Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE salută decizia COVAX de a oferi în jur de 300.000 de vaccinuri R.Moldova. Primele doze, la mijlocul lunii februarie

R.Moldova urmează să primească primele doze de vaccin anti-Covid la mijlocul lunii februarie, deși inițial autoritățile vorbeau de sfârșitul lunii ianuarie. Uniunea Europeană a salutat decizia COVAX privind livrarea a cca 300.000 de doze de vaccin - până la 264.000 de doze AstraZeneca și 24.570 de doze de vaccin BiontTech-Pfizer. Între timp, în R.Moldova scade numărul celor infectați cu coronavirus, dar crește numărul celor aflați în stare gravă și extrem de gravă. Luni, au fost înregistrate 282 de cazuri noi de infectare. Astfel, bilanțul total ajunge la peste 160.000 de cazuri, iar în jur de 3.450 de moldoveni au decedat, de la începutul pandemiei. 

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, unde vor fi asigurate condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, dozele vor fi distribuite punctelor de vaccinare.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

În prima fază, vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. În cea de-a doua fază, persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul educației și personalul serviciilor sociale. În etapa a treia, va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Ministerul Sănătății anunță că Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20 la sută din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Ambasadorul UE în R.Moldova, Peter Michalko: Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că ”un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționând împreună ca Echipa Europei, sunt mândre să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a subliniat Peter Michalko, ambasadorul UE în R.Moldova.

Totodată, oficialii europeni salută decizia autorităților de a vaccina, în primul rând, persoanele aflate în grupul de risc, cum ar fi lucrătorii medicali care tratează pacienții cu COVID-19. ”Uniunea Europeană lucrează în sprijinul lansării campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează să fie livrate prin COVAX a acestei prime asistențe către Republica Moldova au fost autorizate în UE de Agenția Europeană pentru Medicamente”.

Să spunem că, Uniunea Europeană a oferit R.Moldova un pachet de 128 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu coronavirus, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, iar, pe 7 decembrie, a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. 

Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19. COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vaccinurile anti-Covid, destinate R.Moldova și reacția UE