Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic: Deschiderea școlilor trebuia pregătită cu o testare intensă. Nu există, real, județe în scenariul verde

child-5707311_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Din punct de vedere epidemiologic, putem considera că nu există real județe în scenariul verde, în România, pentru că nu testăm suficient de mult ca să putem face asemenea presupuneri", spune la RFI, Octavian Jurma , medic și cercetător. Potrivit acestuia, deschiderea școlilor este un lucru necesar dar trebuia pregătită cu o testare intensă în prealabil. 

Potrivit coeficientului infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, pe 2 februarie erau în scenariul verde peste 30 de județe. Acestea înregistrează o rată de infectare mai mică de 1,5 la mia de locuitori. 

"Progesiv, da, putem începe cu deschiderea ciclului primar, chiar dacă scenariul e mai degrabă roșu.(...) Din punct de vedere epidemiologic, putem considera că nu există real județe în scenariul verde, în România, pentru că nu testăm suficient de mult ca să putem face asemenea presupuneri și atunci scenariul roșu acolo unde ar fi galben și scenariul galben acolo unde ar fi verde, eu zic că ar fi mult mai prudent, din punctul meu de vedere. Trebuie cântărite riscurile versurs recompensă, ca să spun așa, din punct de vedere epidemiologic. Situația nu e atât de verde cum pare la prima vedere și asta pentru că, în continuare, indicatorul se calculează prin extragerea cazurilor din focare, deci se ajustează mult. Avem o realitate distorsionată, care diferă de la un județu la altul. Cea mai corect reflectată este în județul Timiș, unde pe 30 ianuarie, 11% din testele din România se făceau în Timiș. Chiar și așa aveam o rată de pozitivare de 10%.  Ar trebui să dublăm numărul de teste chiar și în județul Timiș. Suntem într-o situație extrem de incertă din punct de vedere al imaginii epidemiologice din România, care chiar și așa este de două ori mai gravă decât era în septembrie, când am deschis școlile. (...) Avem un context cumva creat puțin artificial de imaginea aceasta idilică. Din păcate, deschiderea școlilor poate fi văzută ca un lucru necesar, dar eu aș fi preferat să-l văd pregătit cu o testare intensă în prealabil, astfel încât să ne asigurăm că nu-i gheața nu e subțire, când la suprafață lucrurile par bune dar odată ce copiii revin la școală, e foarte greu să mai dai înapoi timpul. ", spune la RFI, Octavian Jurma, medic și cercetător. 

Cât de periculoasă este tulpina SARS-CoV-2 din UK pentru copii?

"Nu este mai periculoasă ca boală, este mai infecțioasă. Este suficient de infecțioasă să infecteze și copiii, într-o proporție mai mare ca până acum. Este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie a decis să amâne deschiderea școlilor până nu reușesc să aducă sub control valul de pandemie. În România, este absolut sigur că după vacanța de Crăciun, vacanța de Revelion,vacanța asta mică dinainte de deschiderea școlilor în care oamenii s-au amestecat în stațiunile turistice, este puțin probabil să mai avem județe în care noua tulpină să nu fie prezentă", adaugă medicul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Octavian Jurma, medic și cercetător, intervievat de Mirela Dădăcuș