Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluții pentru ca secțiile ATI să nu mai fie bombe cu ceas

intensive_care.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Incendiul la Institutul Matei Balș a ”aprins focul” și pe scena politică : PSD amenință acum cu o moțiune simplă împotriva ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, și cere explicații oficiale premierului în fața Parlamentului. Și fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru pare să ”pună paie pe foc” spunând că a lăsat la guvern un proiect de ordonanță de urgență care stipula că se pot accesa fonduri europene pentru a reface instalaţiile din secțiile de terapie intensivă. De partea sa, actualul ministru spune că vrea să ceară expertiza Organizației Mondiale a Sănătății pentru a pune la punct lucrurile. Dar ce spun cei direct vizați?

Medicii din secțiile ATI au venit cu propriile propuneri, cunoscând practic cel mai bine situația ”de la fața locului”. Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, a explicat la microfonul RFI ce propuneri cuprind cele trei memorii pe care le va trimite Ministerului Sănătății, memorii privind funcționarea secțiilor ATI și privind măsurile de protecție împotriva incendiilor în vigoare.  

După tragediile de la Piatra Neamț și Institutul Matei Balș, care au arătat vulnerabilitatea secțiilor de terapie intensivă, Ministerul Sănătății ar trebui să creeze o structură formată din experți în aparatură medicală și mantenanță, ingineri, specialiști în sisteme de securitate și sisteme de ventilație, care să poată interveni pentru a pune la punct secțiile ATI la capitolul protecție contra incendiilor, spune la RFI preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. Din păcate, România a avut astfel de specialiști în securitatea spitalelor în anii 90 dar aceștia au ales să se reprofileze din cauza salariilor mici din sistemul de sănătate.

Întrebat ce se va întâmpla dacă structurile de control nu-și vor face treaba, cum s-a întâmplat și în cazul inspectorilor ISU care au închis ochii la neregulile de la clubul Colectiv, Șerban Bubenek spune că fiecare, de la medici, la pacienți, ar trebui să semneleze orice fapt care ar putea periclita viața și siguranța în spitale.

Bani sunt : fondurile europene pot finanța astfel de investiții, mai spune la RFI președintele structurii, Șerban Bubenek. Apoi, se pot achiziționa relativ rapid sisteme de ventilație și senzori de oxigen care să alerteze când apar problemele. Ascultați interviul integral…

 

 
Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, despre soluțiile pentru prevenirea unor noi tragedii precum cea de la Piatra Neamț sau Institutul Matei Balș