Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căpitanul Sir Tom, un erou al unor timpuri sumbre, mort la 100 de ani

capitanul_tom.jpg

Căpitanul Sir Tom Moore
Căpitanul Sir Tom Moore a strâns aproape 33 de milioane de lire pentru Serviciul Național de Sănătate
Image source: 
Getty Images

Veteranul din al Doilea Război Mondial, căpitanul Sir Tom Moore, care a devenit un simbol național colectarea a zeci de milioane de lire sterline pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS), a murit la vârsta de 100 de ani, de Covid.

Sir Tom a fost internat în spital duminică, după ce a fost tratat de pneumonie de ceva timp și a dat test pozitiv pentru Coronavirus săptămâna trecută. El a strâns anul trecut în timpul primei carantine mai mult de 32 de milioane de lire sterline pentru NHS, parcurgând 100 de ture din grădina sa cu cadrul său Zimmer - și a fost ulterior înnobilat de Regina Elisabeta a II-a la castelul Windsor în iulie anul trecut.

Palatul Buckingham a declarat că Regina și gândurile familiei regale sunt alături de cei dragi și că suverana a trimis un mesaj privat de condoleanțe. Prim ministrul Boris Johnson a declarat că Sir Tom a fost un "erou în adevăratul sens al cuvântului” și "a devenit nu doar o inspirație națională, ci și un far al speranței pentru lumea întreagă”.

Thomas Moore s-a născut la 30 aprilie 1920 în Keighley, nord-estul Angliei și a fost incorporat în 1939 la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. A fost promovat la gradul de locotenent în 1941, an în care a fost trimis în Orientul Îndepărtat, petrecând următorii patru ani luptând împotriva japonezilor.

După război el a rămas în armată, fiind instructor la școala de vehicule blindate de luptă, iar apoi a intrat în afaceri. 

Numele său a devenit cunoscut prima oară la 6 aprilie 2020, la două săptămâni după prima carantină din Marea Britanie. În vârstă de 99 de ani, el s-a angajat să parcurgă 100 de ture în grădina sa înainte de a împlini 100 de ani pentru a strânge 1.000 de lire sterline pentru NHS.

Dar în câteva zile, el a pulverizat această țintă, ajungând la 20 de milioane de lire sterline cu două zile înainte de ziua sa de naștere și devenind o celebritate nu doar în Marea Britanie, ci și în întreaga lume.

Înnobilat de Regină

La 30 aprilie, el și-a sărbătorit ziua de naștere, finalizând ultima tură acasă, după ce a strâns peste 32 de milioane de lire sterline pentru NHS Charities Together.

Regina și Căpitanul Sir Tom
Regina i-a acordat titlul de Sir Căpitanului Tom în luna iulie 2020
Image source: 
AP

În iulie, el a fost făcut Sir de Regină la o ceremonie specială în aer liber, la castelul Windsor. Regina, în vârstă de 94 de ani, cu șase ani mai tânără decât Sir Tom, a folosit o sabie care aparținea tatălui ei, George al VI-lea.

"Mulțumesc mult, e o sumă uimitoare de bani pe care ați strâns-o. O sută de ani este o vârstă grozavă”, a adăugat suverana.

"Când am început cu acest exercițiu, nu am anticipat niciodată că vom obține o așa sumă de bani. Este cu adevărat uimitor", a spus Sir Tom, care a adăugat: "Suntem cam ca în mijlocul unui război în acest moment”.

În timpul celei de-a doua carantine naționale impuse în noiembrie, fundația sa a lansat o campanie Walk and Talk with Captain Tom (Plimbați-vă și vorbiți cu Căpitanul Tom) pentru a răspândi speranța și a contracara singurătatea în timpul pandemiei.

În decembrie, Căpitanul Tom și familia sa au primit cadou o vacanță în Barbados din partea British Airways. Pe 31 ianuarie, familia sa a anunțat că a fost dus la spital după ce a fost testat pozitiv cu Coronavirus cu o săptămână înainte. 

În ciuda faptului că avea peste 80 de ani, nu i s-a administrat un vaccin deoarece primea tratament pentru pneumonie, ceea ce l-ar fi putut pune în pericol. A fost dus la spitalul Bedford unde a decedat marți, răpus de boala la a cărei combatere a contribuit prin adunarea de fonduri pentru NHS.

Pe lângă adunarea de fonduri pentru caritate, Sir Tom a adăugat și un alt motiv de celebritate: a devenit, la 100 de ani cel mai vârstnic interpret al unei melodii care a ajuns numărul 1 în topul britanic: "You'll never walk alone", împreună cu Michael Ball și corul NHS în condiții de distanțare socială. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ