Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: 15% din englezi și 21% din londonezi au fost infectați

londra_coronavirus.jpg

Londra Coronavirus
Fiecare al cincilea londonez a fost infectat cu Sars-Cov-2
Sursa imaginii: 
Sky News

Circa unul din șapte englezi a testat pozitiv pentru anticorpi sugerând că au avut virusul Sars-Cov-2 în trecut. Autoritățile britanice estimează că al doilea val al pandemiei a trecut de vârf, dar numărul deceselor de Covid rămâne foarte ridicat. 

Datele prezentate de Oficiul Național de Statistică (ONS) sugerează că fiecare al șaptelea englez testat în cele 28 de zile dinainte de 18 ianuarie 2021 a prezentat anticorpi de Sars-Cov-2 ceea ce înseamnă că la un moment dat a fost purtător al virusului.

În Anglia locuiește circa 85% din populația totaă de crica 67 de milioane a Regatului Unit, iar rata de prezență a anticorpilor este de 1 din 10 în Scoția, 1 din 9 în Țara Galilor și 1 din 11 în Irlanda de Nord. 

Procentual, în Anglia 15,3% din populație a fost infectată de la începutul pandemiei acum aproape un an, iar cel mai ridicat procentaj - 21% - este întâlnit la Londra.

În Anglia peste 25% dintre persoanele de peste 80 de ani prezintă anticorpi Sars-Cov-2, urmați de cei din grupa de vârstă 16 - 24 de ani cu 21%.

Al doilea val al pandemiei a trecut de vârf, a estimat ofițerul medical șef al Angliei, Chris Witty, dar numărul infecțiilor noi rămâne ridicat: miercuri au fost peste 19000, a treia zi când numărul scase sub 20000 față de peste 60000 la mijlocul lui ianuarie.

Numărul morților rămâne ridicat - 1322 anunțați miercuri, iar numărul celor aflați în spitale este de circa 32000 și a început să scadă.

În schimb, ritmul vaccinărilor rămâne în continuare alert și numărul dozelor de vaccin inoculate a depășit 10 milioane. Un nou studiu al efectelor vaccinului Oxford AstraZeneca arată că acesta reduce rata de transmise a virusului, a declarat ministrul sănătății Matt Hancock.

În plus vaccinul oferă o protecție de 76% pe trei luni care crește la 82% după a doua doză de vaccin. Studiile arată că eficacitatea crește dacă intervalul de timp dintre cele două doze este măriut de la trei la 12 săptămâni.