Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, discuții cu omologul din Mexic despre situaţia românilor blocați pe aeroportul din Cancun

bogdan_aurescu_facebook_mae.jpg

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Image source: 
MAE - Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut apel, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, la abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic. Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane. MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun, a dat asigurări, la rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane. Peste 100 de români sunt blocați, în continuare, pe aeroportul din Cancun.

MAE transmite că, în cadrul discuției telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus și în conținutul scrisorii adresate omologului. A evidențiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.

La rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autoritățile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situația prezentată și a dat asigurări că, la momentul discuției, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun.

De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autoritățile mexicane și a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cetățenii români pe aeroportul din Cancun.