Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Cîțu pune pe jar comunitatea iubitorilor de animale

stray_dogs.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Aproape o sută de organizații neguvernamentale pentru protecția animalelor au semnat o petiție prin care cer revocarea unei hotărâri de guvern controversate privind programul național de gestionare a câinilor fără stăpân dar și demiterea ”de urgență” a șefului ANSVSA, Robert Chioveanu, cel care a făcut propunerile care au pus pe jar comunitatea iubitorilor de animale. Lea Berzuc...

Foarte pe scurt, hotărârea de guvern le va permite autorităților locale să fie absolvite de responsabilitatea prevăzută în legislație de a construi adăposturi și să ceară serviciilor firmelor de caputrare pentru a muta animalele fără stăpân dintr-o localitate în alta, pe raza aceluiași județ. ONG-urile spun că propunerea încalcă flagrant mai multe acte normative, dar și Constituția României și principiul liberei concurențe. Concret, prin ordonanța 155 din 2001, ”Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.”  Prin hotărârea de guvern, consiliile locale se pot spăla pe mâini și pot să nu mai aplice ordonanța.  Mai mult, și vechiul act normativ le permitea unităților administrative teritoriale care nu puteau să construiască propriile adăposturi să concesioneze serviciul sau să colaboreze cu localitățile învecinate…Subliniez : ”învecinate”…Ori acum, prin modificările propuse de ANSVSA, primăriile pot apela la servicii și adăposturi aflate și la zeci sau chiar sute de kilometri distanță în interiorul județului. Aici apar problemele, spun asociațiile : un exemplu ar fi ridicarea unui câine cu stăpân din localitatea X și transportul său la distanțe mari. Într-un astfel de caz, proprietarul ar fi obligat să se deplaseze pe distanțe mari ca să își revendice animalul.  Articolul 44 din Constituția României garantează dreptul la proprietate privată. Deținătorul sau stăpânul câinelui este proprietarul acestuia, iar ridicarea unui câine cu proprietar și mutarea acestuia în altă localitate, făcând astfel practic imposibilă revendicarea animalului, constituie o încălcare a dreptului la proprietate, explică juriștii organizațiilor pentru drepturile animalelor.  Acestea mai vorbesc și de încălcarea principiului liberei concurențe. De ce? Pentru că dacă autoritățile locale încheie între ele protocoale, scot din joc actorii privați pomeniți de oug 155 care spune clar că  „serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate numai către persoane juridice, asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor”.

După cum spunem, initiatorii petiției cer și demisia șefului ANSVSA. ”Preocupată fiind, așa cum declară, de buna funcționare a acestor servicii, ANSVSA ar fi trebuit să își îndeplinească atribuțiile pe care le prevede legea specială în materie și să sancționeze Consiliile locale care nu au înființat Servicii specializate și nu au amenajat adăposturi. Însă, după ce a tolerat și prin inacțiune a încurajat practici ilegale și ineficiente, ANSVSA dorește să le legalizeze!   Este total lipsit de noimă să pretinzi că dorești eficientizarea unei activități prin legalizarea unor practici existente de 7 ani de zile și care și-au dovedit deja ineficiența! Dacă dorește ca gestionarea câinilor fără stăpân să se facă în mod eficient și dacă este cu adevărat preocupată de bunăstarea animalelor și de siguranța cetățenilor, așa cum declară, ANSVSA va trebui să înceapă să respecte legea și să își îndemne inspectorii din direcțiile județene pe care le are în subordine să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, nu să legalizeze o practică ineficientă și consumatoare de sume nejustificat de mari de la bugetele locale!”, se arată în petiție.  Organizațiile neguvernamentale au transmis petiția la guvern și vor să atace și în instanță actul normativ propus de ANSVSA amintind déjà că au câștigat mai multe procese în instanță împotriva unor astfel de acte administrative ilegale.  

Între organizațiile semnatare ale petiției se numără Federația Pentru Protecția Animalelor și a Mediului România, Fundația Eco Civica București, organizația Casa lui Patrocle, Asociația pentru protejarea animalelor NUCA, Asociația Save the Dogs and Other Animals, Asociația pentru protecția animalelor Mariuța, Asociația Arca lui Noe, Asociația The voice for the voiceless, Association Cœur d'Asha, Animal International Romania, Dog Rescue Romania și Red Panda.