Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


4 februarie, Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului. FABC cere adoptarea unui Plan Național de Cancer

4 februarie este Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului. Conform statisticii GLOBOCAN, în România mor, zilnic, peste 140 de pacienți din patologia oncologică. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră necesară dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Cancer. "Este singura soluție pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer şi totodată să crească calitatea vieţii pacienţilor oncologici", spune la RFI, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.  Potrivit acestuia, planul național de cancer trebuie să includă programe de screening dar și stabilirea unui parcurs clar pentru pacienții oncologici de la suspiciune la diagnostic.

 

Trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,4 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2018. Acest lucru face ca această boală să reprezinte a doua cauză principală a mortalității după bolile cardiovasculare. În multe țări din UE, cancerul este cauza principală a deceselor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.

La fiecare nouă secunde o persoană este diagnosticată cu cancer în UE
Până în 2035, numărul de cazuri de cancer s-ar putea fi dubla, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață
Există peste 100 de tipuri de cancer.

"Fiecare țară responsabilă are un plan național de cancer. Noi, ca asociație de pacienți, am cerut acest plan încă din 2001. Iată, s-au împlinit 20 de ani și acest plan nu a mai fost implementat. Acest plan ar fi generat și un registru al pacienților, care ar fi monitorizat fondurile alocate acestei patologii, rezultatele terapiilor aplicate pacienților, dădea o statistică privind numărul de pacienți tratați, câți au răspuns la tratamente, ce schimbări implică această statistică și, nu în ultimul rând, orice buget privind oncologia ar fi fost făcut pe statistică și nu pe istorii, așa cum s-a făcut până acum", spune la RFI, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, intervievat de Mirela Dădăcuș