Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociația Învățătorilor: Revenirea fizică în clase, primită cu bucurie, dar și cu speranță "de noroc"

scoala_7.jpg

Elevii cu probleme sau restricții medicale vor avea acces în continuare la şcoala online
Elevii cu probleme sau restricții medicale vor avea acces în continuare la şcoala online

De luni, elevii revin fizic la școală. Cel puțin o parte dintre ei, și o vor face teoretic, respectând o serie de reguli.

Elevii şi profesorii vor purta permanent masca în şcoală, vor fi instituite circuite speciale de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ, orele de începere a cursurilor vor fi decalate, iar distanţa între elevi în clasă trebuie să fie de un metru. Dacă acest lucru nu e posibil, mobilierul trebuie asezat  astfel încât distanţa să fie cât mai mare.

Orele vor fi ținute cu ușa deschisă.

Totodată, accesul persoanelor străine in clase va fi interzis si se va aplica  principiul "1 clasă de elevi = 1 sală". Sunt cateva dintre  măsurile propuse de Ministerul Educaţiei, document care urmeaza sa primeasca si unda verde de la Ministerul Sănătăţii. 

Pot fi implementate aceste măsuri? Cel mai dificil va fi în clasele cu 30 de elevi, unde a păstra distanța de un metru între copii este aproape imposibil, explică la RFI Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România, Viorel Dolha.
"Cu puțin noroc reușim", explică reprezentantul învătătorilor.

"Se mizează și pe un pic de noroc de la cel de sus, să nu se întâmple îmbolnăviri, pentru că e greu de respectat. Văd că s-au scos și distanțatoarele, care nu făceau niciun rău. Am văzut că domnul ministru le-a vorbit de rău distanțatoarele acelea instalate totuși printr-un ordin de ministru în septembrie. Și sper să nu-i apuce nebuneala să le de jos pe cei care le au...ceva înseamnă și alea nu respiră nas în nas unul cu celălalt, e mai mult decât nimic" explică Viorel Dolha (AUDIO).

 
Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România.