Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Bani pentru drogați și prostituate, ce-o să spună contribuabilii?" Mentalitatea care lasă 3000 de persoane fără servicii esențiale

droguri.png

"Bani pentru drogați și prostituate, ce-o să spună contribuabilii?" Mentalitatea care lasă 3000 de persoane fără servicii esențiale Foto ilustrativ. © Jesse Winter, Reuters

3000 de oameni din Capitală au rămas, în plină pandemie,  fără servicii esențiale pentru că pur si simplu  nu mai exista finanțare, atrage atenția ARAS, asociație care după 20 de ani se vede nevoită să-și închidă un serviciu esențial de prevenire a infecțiilor cu HIV, hepatită, tuberculoză pentru persoanele vulnerabile din București.

Este vorba despre o categorie de oameni, extrem de vulnerabilă, lăsată complet de izbeliște, iar pericolul este foarte mare, atrage atenția Maria Georgescu, director ARAS București.

Sunt 3000 de oameni pentru care noi oferim servicii și care sunt vreo 2500 consumatori de droguri, persoane care fac sex comercial, vreo 300, oameni fără adăpost și niște bărbați care fac sex cu bărbați prin unitatea mobilă și prin Centrul Vitan.

Ultimele finanțări au fost din Fondul Global (n.r. (Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei) ) și s-au terminat prin decembrie...Deci noi de la 1 ianuarie nu mai ieșim pe stradă și nu mai avem cum să lucrăm cu acești oameni.

Oamenii sunt destul de disperați pentru că nu mai există alte servicii, explică Maria Georgescu.

Potrivit acesteia, există un contract semnat cu Ministerul Sănătății pe un proiect pilot, prin care Ministerul Sănătății va încerca să vadă dacă va putea subcontracta ONG-uri  pentru astfel de servicii comunitare. "Am semnat contractul în decembrie, dar se tot amână aplicarea lui", mai explică reprezentanta ARAS București.

"Fără fonduri europene, pentru că bucureștenii au bani"

"Autoritatea locală este cea cu care trebuie să lucrăm, Ministerul Sănătății și, bineînțeles, alți finanțatori externi nemaiexistând în momentul de față. Sunt fondurile europene, dar care exclud Bucureștiul, în cel mai bun caz Ilfovul intră în eligibilitate în proiectele astea sociale și de sănătate, în general.

Credem că fondurile astea europene trebuie gândite astfel încât să acopere toți cetățenii...Într-adevăr Bucureștiul, prin autoritățile locale, Primăria are bani, probabil că de aia nu se acceptă Bucurestiul ca eligibil pentru că sunt contribuabili bogați și primăriile ar avea bani. Eh, aici este problema.

Primăriile ar trebui să folosească banii, numai că și în primării consilierii au niște păreri foarte ciudate, că ce o să spună contribuabilii, că dăm bani la consumatori de droguri  și prostituate? E aceeași discuție medievală, care nu se mai termină."

 
Maria Georgescu, director ARAS București, intervievată de Andreea Orosz