Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii și profesorii cu simptome de COVID-19, testați în școli

teste_.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Copiii și profesorii cu simptome de COVID-19 vor fi testați cu teste antigen, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta a spus că este nevoie de acordul informat părinților pentru testarea elevilor.

"Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educației și pe pagina Ministerului Sănătății un formular tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a mai spus că în cazul în care un copil va fi testat pozitiv la SARS-CoV-2, toți cei cu care a interacționat vor fi testați.

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a mai spus ministrul.

Acesta spune că vor exista teste rapide antigen la nivelul școlilor, o parte fiind deja distribuite prin DSP-uri. În context, ministrul Sănătății a precizat că nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii.