Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu COVID-19 | Campania de vaccinare din Israel funcționează. Cu cât s-au redus infectările și cazurile grave

vaccination-5884515_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Vaccinarea pe scară largă din Israel este eficientă atât din punct de vedere al prevenirii infectării cu coronavirus cât și în prevenirea unei forme serioase de Covid-19 la cei vaccinați, scrie Telegraph, care citează un studiu publicat vineri.

Această analiză vine după ce, săptămâna aceasta, un alt studiu arăta că vaccinul Pfizer a început să schimbe dinamica epidemiei de Sars-Cov-2 din Israel, țară unde aproape 40% din populație a primit cel puțin o doză.

Ultimul studiu, publicat de profesorul Dvir Aran, biolog la Institutul de Tehnologie Techion-Israel, sugerează că vaccinul este eficient în proporție de 66-85% în prevenirea infecției și 87-96% în prevenirea unei forme grave a bolii, potrivit Telegraph.co.uk.

Cifrele nu sunt atât de ridicate ca în testele clinice de faza a treia ale Pfizer, dar nu sunt departe de acestea.

”Analiza noastră furnizează o estimare a eficienței vaccinului în reducerea testării pozitive și a cazurilor grave. Deși estimarea este mai redusă decât eficacitatea din testele Pfizer, totuși este substanțială și ne dă încredere în eficacitatea vaccinului”, spun autorii.

Gradul în care vaccinul Pfizer pare că blochează infecția este, probabil, cel mai puternic semnal de până acum că poate stopa transmiterea virusului, elementul cheie pentru a ajunge la imunitatea de grup. Totuși, rezultatele sugerau și că prima doză a vaccinului s-ar putea să nu fie ”foarte eficientă” în reducerea numărului de cazuri, ceea ce pune sub semnul întrebării strategia Marii Britanii de a pune un interval de 12 săptămâni între doze, nu 3, cum recomandă Pfizer.



Sursa imaginii: 
WEIZMANN INSTITUTE OF SCIENCE, INSTITUTE OF DIABETES, DEPARTMENT OF STATISTICS AND OPERATIONS RESEARCH, ISRAEL INSTITUTE OF TECHNOLOGY

 



Sursa imaginii: 
WEIZMANN INSTITUTE OF SCIENCE, INSTITUTE OF DIABETES, DEPARTMENT OF STATISTICS AND OPERATIONS RESEARCH, ISRAEL INSTITUTE OF TECHNOLOGY

”Se vede cum, imediat după a doua doză, eficiența are o creștere bruscă”, a spus Aran, adăugând că acest lucru ar putea fi explicat fie prin efectul imediat al celei de-a doua doze, ori prin faptul că prima doză își face efectul după 3 săptămâni. ”Va trebui să așteptăm și să vedem statisticile din Marea Britanie”, a adăugat acesta.

Anunțând rezultatele studiului, principalul autor, profesorul în științe informatice Eran Segal de la Institutul Weizmann a declarat că, prin comparație cu rezultatele din alte segmente de vârstă și cu trendul din primul val al pandemiei, se poate spune cu o ”certitudine rezonabilă” că vaccinul funcționează.