Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Documentul prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid cu teste antigen la școală, publicat

scoala_17_1.jpg

Clarificări pe ultima sută de metri, înainte de începerea școlii

Ministerele Sănătății și Educației au transmis ieri seară, cu doar câteva ore înainte de începerea semestrului al doilea, forma finală a formularului prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid cu teste antigen la școală. Acesta nu e singurul aspect reglementat pe ultima sută de metri.

Documentul, inițial publicat vineri seară pe site-ul ministerului Sănătății, a fost modificat după câteva bâlbe ale autorităților pe subiect.
Premierul Florin Cîţu a anunțat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome.
Ulterior, ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunțat sâmbătă seară, la Realitatea Plus, că docuemntul, postat deja de autorități, va fi schimbat.
Publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată” a ținut să sublinieze ministrul. educației.

„Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitatea cu legislaţia în domeniu”, a mai declarat Cîmpeanu, 
Potrivit acestuia, formularul nu este necesar în prima zi de şcoală şi va fi utilizat doar în cazul în care un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.

„Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât profesorii să le primească, a conchis Cîmpeanu.


Tot pe ultima sută de metri, autoritățile stabilesc și cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție în școli sau grădinițe.
E vorba despre cinci excepții începând cu copiii de sub 5 ani din grădinițe.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).
Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.
De asemenea, la orele de educație fizică nu este specificată obligativitatea purtării măștii.